Vagnerova skupina sa stiahne z Bachmutu za frontovú líniu, pozície odovzdá ruskej armáde

TA3 ČTK
5.5.2023 10:19

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina k 10. máju stiahne od východukrajinského Bachmutu svoje jednotky do tylových táborov a pozície odovzdá ruskému ministerstvu obrany.

Podľa svojej tlačovej služby to v piatok vyhlásil šéf zoskupenia Jevgenij Prigožin, ktorý sa už skôr ostro sťažoval na nedostatočné dodávky munície pre svoje sily. Rusko sa snaží mesto obsadiť už niekoľko mesiacov. "Sťahujem jednotky Vagnerovej skupiny z Bachmutu, pretože pri nedostatku munície sú odsúdené na nezmyselnú smrť," uviedol Prigožin vo vyhlásení, ktoré je adresované náčelníkovi ruského generálneho štábu, ministrovi obrany, prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskému ľudu. Vo vyhlásení tiež uviedol, že "zvyšky Wagnerovej skupiny sa stiahnu do logistických táborov, aby si tam lízali rany".

Prigožin ďalej vyhlásil, že kvôli nedostatku munície sa straty žoldnierov každým dňom exponenciálne zvyšujú. "Moji chlapci nebudú v Bachmute trpieť zbytočné a neopodstatnené straty bez munície," povedal na videu, ktoré sprevádza jeho písomné vyjadrenie. "Ak kvôli svojej malichernej závisti nechcete ruskému ľudu dopriať víťazstvo v dobytí Bachmutu, je to váš problém," dodal Prigožin, ktorý ruské vojenské velenie obvinil z toho, že muníciu pre jeho mužov zdržiava zo žiarlivosti na ich úspechy. 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa serveru Meduza uviedol, že v Kremli vyhlásenie Prigožina videli, ale odmietol ho komentovať. "Nemôžem to komentovať, pretože sa to týka priebehu špeciálnej vojenskej operácie," povedal Peskov, ktorý použil termín, ktorým Moskva označuje svoju vojenskú agresiu voči susednej Ukrajine.

O niečo skôr sa Prigožin v inom videu zverejnenom na telegrame tvrdo oprel do šéfa rezortu obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, ktorým sprosto nadával kvôli nedostatku dodávok munície. "Toto sú muži Vagnerovej skupiny, ktorí dnes zomreli," uviedol Prigožin podľa serveru Meduza na záberoch, kde ukázal na zemi ležiace mŕtvoly. Tvrdil pritom, že jeho jednotkám chýba "70 percent munície".

Príslušníci súkromnej Vagnerovej skupiny niesli hlavnú ťarchu ruskej zimnej ofenzívy pri Bachmute, kde sa už niekoľko mesiacov odohrávajú prudké boje s veľkými stratami na oboch stranách. Agentúra Reuters túto bitku označuje za najdlhšiu a najkrvavejšiu z celej vojny na Ukrajine, ktorú Rusko rozpútalo svojou inváziou vlani vo februári. Invázne vojská väčšiu časť mesta dobyli, podľa Prigožina ovládajú vyše 80 percent Bachmutu.

Prigožin už skôr ruskému ministerstvu obrany, s ktorým vedie dlhodobo mocenské spory, vytkol, že jeho žoldnierov pri Bachmute dostatočne nepodporuje. Vagnerovci kvôli tomu podľa neho utrpeli až päťkrát vyššie straty. V pondelok uviedol, že jeho jednotky sú zásobované iba tretinou delostreleckých granátov, ktoré by potrebovali na útok na Bachmut. Vagnerova skupina do vojny na Ukrajine verbovala vo veľkom aj väzňov výmenou za odpustenie ich trestu.

Prigožin je jednou z mála ruských verejných osobností, ktoré počas vojny otvorene kritizujú najvyšších predstaviteľov, podotkla Meduza. Agentúra Reuters v piatok pripomenula, že nie je isté, nakoľko možno Prigožinove vyjadrenie brať vážne. Šéf Vagnerovcov totiž emotívne vystúpenie zverejňoval už v minulosti, napríklad minulý týždeň potom jedno z nich označil za "vtip".

Zároveň podľa agentúry Reuters prišla správa, že sa k Vagnerovcom pridal niekdajší námestník ministra obrany generáplukovník Michail Mizincev, ktorý má mať funkciu zástupcu veliteľa. Mizincev, ktorý vlani v prvých mesiacoch vojny organizoval dobývanie ukrajinského Mariupolu, sa stal v septembri námestníkom ministra obrany zodpovedným za logistiku a zásobovanie. Tento rok v apríli sa objavili informácie o jeho údajnom odvolaní. Európska únia na Mizinceva, ktorý si kvôli brutalite ruského postupu v Mariupole vyslúžil prezývku "mariupolský mäsiar", vlani v júni uvalila sankcie. Front na Ukrajine sa v posledných mesiacoch posunul minimálne. Rusko si pri svojej zimnej ofenzíve významné územné zisky nepripísalo a teraz sa podľa niektorých vojenských analytikov v očakávaní rozsiahlej ukrajinskej protiofenzívy zrejme jeho jednotky presúvajú do obranných pozícií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok