Ukrajina nad Kyjevom zostrelila vlastný dron Bayraktar. Letectvo nad ním stratilo kontrolu

ta3 ČTK
4.5.2023 20:22

Ukrajinské letectvo uviedlo, že vo štvrtok večer bolo nútené zostreliť nad Kyjevom vlastné bezpilotné lietadlo Bayraktar TB2. Urobilo tak z bezpečnostných dôvodov, pretože nad strojom stratilo kontrolu. O zničení bližšie neurčeného dronu ukrajinskou protivzdušnou obranou v hlavnom meste predtým informovali miestne úrady.

"Bezpilotné lietadlo Bayraktar TB2 stratilo kontrolu počas rutinného letu v Kyjevskej oblasti 4. mája okolo 20:00," uviedlo veliteľstvo ukrajinského letectva. "Cieľ je zničený! Je to škoda, ale je to technika a také prípady sa stávajú," uviedlo ďalej vo vyhlásení s tým, že pravdepodobne išlo o technickú závadu. Pád trosiek dronu podľa velenia letectva nemal za následok žiadne obete ani zranenie.

V metropole a aj v Kyjevskej oblasti zneli večer sirény varujúce pred hrozbou ruských vzdušných úderov a zároveň agentúry Reuters a AFP informovali, že v meste sú počuť explózie. Kyjevská správa podľa serveru RBK-Ukrajina uviedla, že v meste boli aktívne systémy protivzdušnej obrany.

"Počas posledného leteckého poplachu bolo nad Kyjevom videné bezpilotné lietadlo. Protivzdušná obrana cieľ zostrelila. Nie sú k dispozícii žiadne informácie o obetiach alebo o škodách na obydliach či infraštruktúre," napísal skôr počas večera na Telegrame šéf vojenskej správy v ukrajinskom hlavnom meste Serhij Pop.

Server Ukrajinska pravda poznamenal, že od predchádzajúceho poplachu uplynulo v metropole približne 14 hodín. Rusko aj v noci na štvrtok útočilo na Kyjev a tiež na Odeskú oblasť na juhu krajiny bezpilotnými lietadlami iránskej výroby, väčšinu z nich protiletecká obrana zničila. Mŕtvi ani zranení hlásení neboli.

Kyjev zažil ruské útoky počas troch májových nocí zo štyroch, upozornil skôr Popko s tým, že nálety v noci na štvrtok boli nebývalo intenzívne. Ruské invázne sily podľa neho na hlavné ukrajinské mesto zrejme zaútočili aj raketami, zrejme balistickými, ktoré sa protivzdušnej obrane tiež podarilo zlikvidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok