Poľsko chce armáde umožniť potápať nepriateľské lode. Vláda súhlasí, rozhodne parlament

ta3 čtk
4.5.2023 18:17

Poľská vláda schválila návrh zákona, ktorý by armáde umožnil potápať nepriateľské lode, pri ktorých by hrozil útok na energetickú infraštruktúru v mori, predovšetkým na kľúčový plynovod Baltic Pipe. Informovala o tom agentúra Reuters.

vojnová loď, lietadlová loď, 1140x
TASR/AP

Ako to urobia?

Zároveň upozornila, že NATO v stredu varovalo pred možnosťou ruskej sabotáže podmorskej infraštruktúry. Aby sa navrhovaná norma stala zákonom, je potrebné, aby ju schválil parlament.

"V prípade teroristickej hrozby bude môcť minister národnej obrany vydať rozhodnutie o potopení nepriateľskej lode alebo plávajúceho objektu," uviedla kancelária predsedu vlády na svojom webe. "Toto riešenie sa predpokladá iba pre výnimočné situácie, keď už nebudú žiadne iné možnosti reakcie," podotkla. Možné bude podľa nej aj zničenie civilného lietadla, ktoré sa zapojí do teroristického útoku, a to v krajnom prípade, keď útoku nebude možné zabrániť inými prostriedkami a na palube stroja nebudú žiadni ľudia, alebo tam budú len atentátnici.

V meste Świnoujście na pobreží Baltského mora, kde sa nachádza terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG), tiež vznikne stála základňa jednotiek pohraničnej stráže. Poľské úrady už v apríli obmedzili prístup do blízkosti terminálu, nie je možné sa k nemu priblížiť na vzdialenosť kratšiu ako 200 metrov. Vlani v októbri Poľsko zvýšilo stupeň výstrahy pre svoju energetickú infraštruktúru, ktorá sa nachádza mimo jeho územia.

Reakcia ako obrana

Reagovalo tak na vtedajšie výbuchy plynovodov Nord Stream, určených na prepravu ruského plynu cez Baltské more do Nemecka. Krátko predtým Varšava slávnostne uviedla do prevádzky nový plynovod Baltic Pipe, ktorý cez Dánsko prepravuje plyn z Nórska a má pomôcť znížiť závislosť od ruského plynu. Baltic Pipe vedie čiastočne po dne Baltského mora. Poľsko sa od dodávok ruského plynu odrezalo už vlani a spolieha sa na dovoz skvapalneného zemného plynu a na dodávky z Nórska prostredníctvom plynovodu, podotkol Reuters.

Zástupca generálneho tajomníka NATO pre spravodajskú činnosť David Cattler v stredu varoval pred zvýšeným nebezpečenstvom, že by Moskva mohla vykonávať sabotáže na podmorských kábloch. Mohla by tak podľa neho chcieť trestať západné krajiny za ich pokračujúcu podporu Ukrajiny. Dodal, že ruské plavidlá hliadkujú naprieč Atlantikom aktívnejšie ako v minulosti. Varšava je jedným z najsilnejších podporovateľov a kľúčových spojencov Kyjeva.

Médiá severských krajín v apríli na základe spoločného pátrania uviedli, že Rusko využíva flotilu plavidiel maskovaných ako rybárske a výskumné lode, s pomocou ktorých plánuje sabotáže veterných elektrární, plynovodov a komunikačných káblov v Severnom mori. Najnovšie správy médií uviedli, že ruské plavidlá schopné vykonávať podmorské operácie sa pohybovali aj v blízkosti plynovodov Nord Stream v období pred minuloročnými výbuchmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok