Skončí vláda v Česku podobne ako naša? Matovič je na rozdiel od Fialu silným populistom, tvrdí politológ

ta3/Alžbeta Múcsková
18.5.2023 00:00

Mnohí vidia medzi vládou, ktorá na Slovensku nastúpila v roku 2020, a českou vládou Petra Fialu podobnosti. Politológ Marek Rybář z Masarykovej univerzity v Brne však pre ta3 zvýraznil aj rozdiely, a to najmä v pripravenosti a odbornosti ich členov. Myslí si, že Fialovi sa pravdepodobne spolupracovalo lepšie s následníkom Igora Matoviča - Eduardom Hegerom, ktorý však v pondelok na poste premiéra po vyše dvoch rokoch skončil.

Skončí vláda v Česku podobne ako naša? Matovič je na rozdiel od Fialu silným populistom, tvrdí politológ
TASR/Radovan Stoklasa, Jaroslav Novák

Zvulgarizovala sa po nástupe Fialovej vlády v Česku opozícia tak, ako u nás?

Jazyk, prejav aj vystupovanie politikov zhrublo za uplynulé desaťročie všade. Ani na Slovensku to nie je iba zásluhou opozície. Netreba pripomínať agresívne správanie a vulgárne vystupovanie bývalých lídrov vládnych strán Jána Slotu či Vladimíra Mečiara ešte v 90. rokoch. Robert Fico sa urážlivým a hanlivým spôsobom vyjadroval o opozičných predstaviteľoch a novinároch dávno pred tým, než musel rezignovať na post predsedu vlády. A Igor Matovič sa správal rovnako agresívne a vyjadroval sa nevkusne či už vo vláde, alebo v opozícii. 

Rozdiel oproti Česku je dnes v tom, že opozičné strany ANO a SPD používajú v parlamente obštrukčné praktiky nad rámec toho, čo robila akákoľvek opozícia v minulosti. Parlamentná obštrukcia je bežnou súčasťou arzenálu každej opozície, ale ak sa používa nadmieru, tak ako je to dnes v Česku, presahuje to únosné medze a prispieva to k vulgarizácii politiky. Opozícia tým vlastne dáva najavo, že odmieta vládu a jej legitímne právo vládnuť.

Vláda Petra Fialu aj vláda Igora Matoviča stavala svoju kampaň na boji proti predošlému lídrovi krajiny, teda Robertovi Ficovi na Slovensku a Andrejovi Babišovi v Česku. Viete poukázať na podobnosti hnutia OĽANO a strany ODS, prípadne koalície SPOLU v týchto bojoch?

Každá opozičná strana sa pred vstupom do predvolebnej kampane zameriava na najvýznamnejšieho predstaviteľa končiacej vlády. To je tradičné. Pri Babišovi a Ficovi tam však boli aj dôvody navyše. Obaja svojím spôsobom krivili domácu politiku. To, čo ODS s partnermi v koalícii SPOLU robili, sa v tomto zmysle podobá na kritiku Fica hnutím OĽANO. Tu sa však podľa mňa podobnosti končia.

Zatiaľ čo sa SPOLU prezentuje ako kompetentná a pokojná alternatíva, OĽANO používa iné metódy. Ich kritika a kampaň mala v sebe akúsi spektakulárnosť, ktorá pritiahla mediálnu pozornosť. Podobnosť teda spočíva v tom, že kritizovali predošlých lídrov krajiny a odlišnosti v štýle a v obsahu, ktorý komunikovali.

Pri porovnávaní vlády OĽANO a vlády koalície SPOLU odborníci vytýčili podobnosti v ich ideologickej zaslepenosti a nízkej odbornej úrovni. Súhlasíte s týmito vyjadreniami?

Určite nie. OĽANO sa ani počas svojej vlády, ani pred tým neprofilovalo ako hnutie, ktoré by sme vedeli stotožniť s istou politickou ideológiou. To, že v poslednom období Igor Matovič cieli svoju kritiku a zabaľuje ju do nejakých konzervatívnych hodnôt, je novou záležitosťou, akýmsi marketingovým produktom. Nie je to niečo, s čím vstupoval do politiky. Naopak, ODS sa dlhodobo profilovala ako mierne euroskeptická konzervatívna sila. V ich ideologických aspektoch vidím obrovské rozdiely.

Pripravenosť, respektíve nepripravenosť, OĽANO na vládnutie ukazuje, akým spôsobom toto hnutie v roku 2020 vybralo kandidátov na ministerské kreslá. Mnohí sa nikdy pred tým s takýmito vecami na politickej pôde nestretli. Mali niečo za sebou v osobných a pracovných životoch. Keď sa však pozrieme na ministrov vo Fialovej vláde, tak viacerí z nich sa už pred tým profilovali v parlamentných výboroch.

Môžeme kritizovať to, čo česká vláda pripravuje, avšak porovnávať ich odbornosť s OĽANO je nefér. Sú medzi nimi obrovské rozdiely. To, ako funguje česká vláda a ako občas ukazuje svoju bezradnosť, priamo nesúvisí s tým, že by bola nepripravená v takej miere, ako to bolo v prípade slovenskej vlády OĽANO.

Eduard Heger a Petr Fiala TASR - Radovan Stoklasa

Ak by ste sa mali zamerať na osobnosti Petra Fialu, Igora Matoviča či Eduarda Hegera, vidíte medzi nimi nejaké podobnosti alebo odlišnosti?

Myslím si, že Fiala si viac rozumel s Hegerom. Našli viacero spoločných bodov, na ktorých sa zhodli, v zahraničnopolitickej oblasti to bolo evidentné. V domácej politike sa už zhodovali menej, avšak to je normálne, keďže každá krajina má svoje vlastné aktuálne problémy a ich riešenia. Rozdiel vidím aj v tom, že Heger za sebou nemal podporu svojho politického hnutia. Predsa len, jeho predsedom bol Matovič. Zatiaľ čo pri Fialovi sa nedá pochybovať o tom, že má veľkú podporu ODS.

Omnoho menšiu podobnosť vidím medzi Fialom a Matovičom. Ideologicky, osobne ani organizačne nemajú nič spoločné. Matovič je podľa mňa prípadom silno populistického politika, a to od kedy vstúpil do parlamentu, čo sa o Fialovi rozhodne nedá povedať.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok