Na Matoviča podali pre potýčku na pochode za práva trans ľudí trestné oznámenie

ta3
4.5.2023 12:50

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv podala vo štvrtok na expremiéra a exministra financií Igora Matoviča (OĽANO) trestné oznámenie v súvislosti s potýčkou na pochode za práva LGBTI+ ľudí pred parlamentom. Inštitút o tom informoval v tlačovej správe.

Na Matoviča podali pre potýčku na pochode za práva trans ľudí trestné oznámenie
TASR/Jaroslav Novák

K incidentu malo dôjsť v utorok pred národnou radou, kde sa konalo zhromaždenie Pochod za práva trans ľudí. Ako Inštitút ľudských práv (IĽP) uviedol v tlačovej správe, súčasný poslanec parlamentu a predseda OĽANO mal nenávistnými a vulgárnymi výrokmi urážať ľudí na zhromaždení a svojim "agresívnym správaním" narúšal priebeh akcie. 

"Požiadali sme preto orgány činné v trestnom konaní, aby sa jeho aktivitami zaoberali," informoval ILP. 

Ako uviedol riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher, je podľa neho úplne zjavné, že Matovič prišiel na miesto vyvolávať potýčky a zneužívať akciu na politickú propagandu. Podľa Weisenbachera Matovič o veci klame a prezentuje sa ako obeť.

Matovič, ktorý bol v stredu 3. mája hosťom relácie Téma dňa, pre ta3 uviedol, že pred parlamentom sa v momente protestu LGBTI+ ľudí nachádzal preto, lebo tam robil rozhovor. "Medzičasom sa priblížili a začal masívny útok z ich strany," uviedol. 

O obvinení, že sa na mieste nachádzal iba preto, aby provokoval, Matovič povedal, že to sú "hlúpe reči, ktoré tu šíria ľudia, ktorí sa snažia manipulovať pravdu". "Potom títo prepnutí transsexuálni aktivisti prišli a začali do mňa útočiť, nadávať, pluť a vytrhávať mobil," dodal v relácii. Prirovnal ich k protestujúcim strany Mariana Kotlebu spred troch rokov. 

Celý diel relácie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok