Bratislavská ikona prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Takto bude vyzerať

4.5.2023 12:23

Jedna z najznámejších budov novodobých dejín Bratislavy prejde citlivou, no potrebnou obnovou. Trvať by mala takmer dva roky.

Bratislavská ikona prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Takto bude vyzerať
Bogle Architects

Centrum mesta prejde radikálnou zmenou. Obchodný dom Dunaj, ktorého architektonický návrh vychádzal z obdobných projektov amerických obchodných domov a jeho výstavba trvala rekordných päť mesiacov sa po rokoch dočká obnovy.


"Východiskom pre rekonštrukciu tejto stavby je pre nás stav z roku 1936. Chceme v maximálne možnej miere zachovať a obnoviť prvky, ktoré boli pri neskorších prestavbách domu poškodené alebo zrušené," hovorí konštrukčný riaditeľ Ivan Šimo.


Obnovou prejde aj Dom odievania, ktorý je s obchodným domom prepojený. Investor aj architekti komunikovali pri príprave projektu s jedným z autorov pôvodného architektonického návrhu, profesorom Jánom Miloslavom Bahnom. Aj pre túto budovu je typická fasáda, ktorá dáva budove monumentálny výraz. Rovnako ako v prípade nehnuteľnej národnej kultúrnej pamiatky, aj tu zostane výraz objektu zachovaný a fasáda bude znovu postavená ako replika, ktorá ale bude spĺňat súčasné technické požiadavky na obvodové konštrukcie. 


Rekonštrukcia Domu odievania zároveň prinesie nové prepojenie Námestia SNP s Nedbalovou ulicou a nadviaže na myšlienku obnovy verejných priestranstiev, takzvané Živé námestie.Celú rekonštrukcia sa bude riadiť princípmi udržateľnosti a zabezpečuje ju spoločnosť CTP. "Chceme byť efektívni a zároveň čo najmenej zaťažovať životné prostredie. Preto budeme tiež recyklovať použité materiály, ako sú hliníkové konštrukcie či obklady. Budova bude fungovať efektívne, podľa medzinárodnej certifikácie BREEAM. Cielime na úroveň Excellent," pokračuje Šimo.


Podľa investorov by rekonštrukcia mala byť ukončená na začiatku roka 2025. "Oba objekty ponúknu novú destináciu pre širokú verejnosť. Vznikne tu ponuka maloobchodných, reštauračných, klubových, kancelárskych a apartmánových priestorov," povedal Ivan Pastier.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok