Pri stredajšom ruskom ostreľovaní Chersonu zomrelo 23 ľudí. Útoky zasiahli supermarket i stanicu

TA3 ČTK
4.5.2023 10:37

Pri stredajšom ruskom ostreľovaní juhoukrajinského mesta Cherson a jeho okolia zomrelo 23 ľudí. Predchádzajúce údaje hovorili o 21 obetiach. Informoval o tom podľa agentúry Reuters šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin. Útoky zasiahli supermarket, železničnú stanicu aj rezidenčné budovy.

Pri stredajšom ruskom ostreľovaní Chersonu zomrelo 23 ľudí. Útoky zasiahli supermarket i stanicu
TASR/AP

"Nepriateľ mieri na miesta, kde žijeme. Cieli na naše životy, na životy našich detí," uviedol vo štvrtok Prokudin s tým, že v oblasti bol vyhlásený trojdňový smútok. Ako Prokudin dodal, 46 ľudí utrpelo pri ostreľovaní zranenia. medzi nimi aj dve deti.

Útoky hneď v stredu odsúdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Nádražie a križovatka, dom, železiarstvo, supermarket s potravinami, čerpacie stanice - viete, čo tieto miesta spája? Krvavá stopa, ktorú Rusko zanecháva svojimi granátmi, ktoré zabíjajú civilistov v Chersone a Chersonskej oblasti," uviedol prezident v príspevku na telegrame, ktorý zverejnil snímky mŕtvych ľudí a zničených budov.

Medzi obeťami sú aj traja energetici, ktorí opravovali predchádzajúcim ruským ostreľovaním poškodenú elektrickú sieť. Obeťami v nákupnom centre sa stali zamestnanci a jeho návštevníci. Kaluže krvi a veľké množstvo sutín, opísal situáciu pri supermarekte tesne po útokoch reportér agentúry Reuters.

Rusko útoky na Cherson nekomentovalo. Mesto vlani na niekoľko mesiacov ovládli ruské sily, kým sa z neho v novembri stiahli a zaujali pozície na druhom brehu rieky Dneper. Odvtedy na mesto pravidelne podnikajú delostrelecké a vzdušné útoky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok