FOTO: Rusko tvrdí, že nemal žiaden motív na objednávku vraždy Klaus-Volzovej

ta3 TASR
4.5.2023 07:39

Obžalovaný exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko spochybňuje, že by mal motív na objednávku vraždy bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej. Vyplýva to z jeho vyjadrení počas hlavného pojednávania pred senátom Okresného súdu Bratislava II. Proces v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej pokračoval najmä čítaním listinných dôkazov.

Rusko tvrdí, že by objednávkou vraždy nedosiahol žiadny majetkový prospech. "Ak by poškodená zmizla, musel by som požiadať radu o vysielanie, aby potvrdila prevod podielu na moju osobu. Navyše pani Klaus-Volzová mala dediča, svojho manžela. Podiel by prešiel na neho," zdôraznil.

Zároveň spochybnil závery valného zhromaždenia z augusta 1996, na ktorom bol odvolaný z funkcie konateľa spoločnosti Markíza-Slovakia. Podotkol, že o valnom zhromaždení nebol informovaný a jeho odvolanie nebolo platné. "Súd tento zápis nikdy nevykonal," uviedol obžalovaný. Splnomocnenec poškodenej Roman Kvasnica novinárom povedal, že Rusko mohol mať aj v tejto súvislosti záujem na získaní stopercentného obchodného podielu.

"Pokiaľ prokurátor argumentuje, že mala byť objednávka zameraná na donútený prevod obchodných podielov a následné usmrtenie Klaus-Volzovej, potom je nelogické, keď číta zmenu spoločenskej zmluvy, ktorá riešila prechod dedičstva v prípade úmrtia jedného zo spoločníkov," reagoval Ruskov obhajca Marek Para. Prečítané listinné dôkazy svedčia podľa neho v prospech obžalovaného.
   

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek poukázal na to, že obžalovaný využíva svoje právo a postupne sa vyjadruje k vykonaným dôkazom. "Niektoré dôkazy veľmi zásadným spôsobom vyvracajú jeho postupné tvrdenia," podotkol. Ruskove Vyjadrenia sa podľa prokurátora postupne "veľmi zaujímavým spôsobom menili a vyvíjali".

Obžalobe čelia bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko, boss skupiny sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, na doživotie odsúdený banskobystrický boss Mikuláš Černák a jeho komplic Miloš Kaštan. Rusko si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov.

Proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Rusko vinu popreli. Černák sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil. Z obžalovaných je na štvrtkovom pojednávaní prítomný len Rusko.




zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok