Pratasevič ide do väzenia. Bieloruskú súd ho poslal za mreže na osem rokov

ta3 čtk
3.5.2023 11:31

Bieloruský súd poslal bývalého šéfredaktora opozičného média Nexta Ramana Prataseviča na osem rokov do väzenia. Úrady ho obvinili z radu trestných činov vrátane sprisahania s cieľom uchvátiť moc. Ďalších obžalovaných v prípade - zakladateľa Nexty Scjapana Pucilu a bývalého redaktora telegramového kanála Jána Rudzika podľa nezávislého servera Naša Niva súd v ich neprítomnosti poslal za mreže na 20, respektíve 19 rokov.

Pratasevič ide do väzenia. Bieloruskú súd ho poslal za mreže na osem rokov
TASR/AP

Pratasevič, Pucila a Rudzik boli podľa bieloruskej štátnej agentúry Belta obvinení zo spáchania najmenej 1586 trestných činov. Úrady ich vinili okrem iného z podnecovania nenávisti a masových nepokojov, konšpirácie za účelom prevratu či zapojenia do extrémistickej činnosti.

V prítomnosti bol súdený iba Pratasevič, ktorý je od svojho zatknutia v roku 2021 v domácom väzení. Jeho kolegovia žijú v exile a súd im dlhoročné tresty vymeral v neprítomnosti. Pratasevič podľa žalobkyne dodržal podmienky dohody o spolupráci, a preto pre neho požiadala nižší trest, napísala už skôr agentúra AFP.

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali teraz dvadsaťsedemročného opozičného novinára Prataseviča predvlani v máji spoločne s jeho vtedajšou ruskou partnerkou Sofiou Sapegaovou po tom, čo donútili v Minsku pristáť civilné lietadlo mieriace z Atén do Vilniusu. Letecký incident a zadržanie dvojice odsúdilo niekoľko krajín vrátane Spojených štátov a Európskej únie, ktoré potom rozšírili sankcie proti bieloruskému režimu. Sapegaovú odsúdili vlani v Bielorusku na šesťročné väzenie.

Spravodajský kanál Nexta podrobne informoval o rozsiahlych povolebných protestoch proti režimu dlhoročného autoritárskeho bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka v roku 2020. Oficiálne výsledky hlasovania zaistili Lukašenkovi nové funkčné obdobie, opozície a západné krajiny ale voľby považujú za sfalšované. Režim, ktorý protesty tvrdo potlačil, Nextu označil za "teroristickú organizáciu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok