V Bulharsku prebiehajú mohutné demonštrácie proti energetickým monopolom

SITA TA3
17.2.2013 19:45

Desiatky tisíc Bulharov vyšli v nedeľu do ulíc 20 miest po celej krajine s cieľom vyjadriť nespokojnosť a pobúrenie z vysokých účtov za elektrickú energiu. Ide o vyvrcholenie týždeň trvajúcich nepokojov vo východoeurópskej krajine, ktorej obyvatelia obviňujú vládu z viac ako dvojnásobného nárastu nákladov za elektrinu.

V Bulharsku prebiehajú mohutné demonštrácie proti energetickým monopolom
SITA

Demonštranti v Sofii sa dostali do potýčok s políciou, hádzali kamene, pyrotechniku vajcia či rajčiny. Prítomní sa snažili zaútočiť na vládne budovy ale aj na riaditeľstvo českej spoločnosti ČEZ, ktorá má podiel na bulharskom energetickom trhu. Na demonštrácií vo Varne sa zase za prítomnosti 5000 ľudí niesla truhla pre energetické monopoly.

Nespokojenci vyzývali na rezignáciu kabinet premiéra Bojka Borisova. Nepokoje majú dopad aj na preferencie jeho strany. Päť mesiacov pred voľbami sa výrazne prepadávajú a do popredia sa dostáva ľavicová opozícia, ktorá sľubuje zváženie návratu energetických monopolov do rúk štátu. Tomu EÚ vyčíta pomaly proces liberalizácie trhu a energiami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok