Prvé kolo prezidentských volieb na Cypre vyhral Anastasiadis

TASR TA3
17.2.2013 19:15

Dnešné prvé kolo prezidentských volieb na Cypre vyhral s prevahou líder opozičných konzervatívcov Nikos Anastasiadis. Rozhodne sa však až v druhom kole, keďže nezískal viac ako 50 percent hlasov.

Prvé kolo prezidentských volieb na Cypre vyhral Anastasiadis
SITA

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predbežné výsledky po sčítaní 94 percent hlasov.

Šesťdesiatšesťročný právnik Anastasiadis získal 45,3 percent. Zdolal svojho ľavicového súpera Stavrosa Malasa, ktorého podporilo 27,1 percenta voličov. Tretí kandidát - nezávislý Jorgos Lillikas získal 25 percent hlasov.

Druhé kolo prezidentských volieb by sa malo konať 24. februára.

Anastasiadis pred voľbami sľúbil, že sa pokúsi v krátkom čase dosiahnuť dohodu s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom o pláne finančnej pomoci. Záležitosť však nie je jednoduchá, pretože akýkoľvek spôsob riešenia krízy - od reštrukturalizácie dlhu, až po presunutie strát na banky - by mohol zaviesť precedens pre ďalšie problémové krajiny a narušiť krehkú dôveru finančných trhov.


Obavy, že ostrov svoj dlh nikdy nesplatí, ako aj nedôvera, najmä Nemecka, v sľuby cyperskej vlády bojovať proti praniu špinavých peňazí a silné väzby na Rusko môžu rozhovory naďalej komplikovať. Tie sa vlečú už osem mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok