Čo je rašizmus? Ukrajinský parlament prijal uznesenie, ktoré definuje pojem, Rusom sa však páčiť nebude

ta3 TASR
2.5.2023 20:56

Ukrajinský parlament v utorok prijal uznesenie, ktorým definoval tzv. rašizmus ako ideológiu a označil ju za základ štátnej politiky Ruskej federácie. Na sociálnej sieti Facebook o tom informoval predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk.

Čo je rašizmus? Ukrajinský parlament prijal uznesenie, ktoré definuje pojem, Rusom sa však páčiť nebude
Profimedia

Podľa správy britskej stanice BBC ukrajinskí poslanci v texte uznesenia sústredili definície a charakteristiky súčasnej ruskej moci, ako ich uvádzajú ukrajinskí i západní historici, publicisti a kulturológovia, ktorí sa snažia vedecky vysvetliť tento fenomén. Na základe týchto stanovísk poslanci dospeli k záveru, že rašizmus je novodobý ruský fašizmus.

V uznesení ukrajinského parlamentu sa píše, že vojna rozpútaná Ruskom na Ukrajine "celému svetu odhalila skutočnú podstatu politického režimu Vladimira Putina ako neoimperiálnej, totalitnej diktatúry, ktorá napodobňuje najhoršie praktiky minulosti a stelesňuje myšlienky fašizmu a národného socializmu v modernej verzii ruského fašizmu (rašizmu)".

Ukrajinskí poslanci vyjadrili nádej, že ich dokument umožní sformovať jednotný prístup medzinárodných inštitúcií k ruskej politike, ktorá poslúžila na odôvodnenie agresie voči Ukrajine.

BBC dodala, že cieľom ukrajinských zákonodarcov je dosiahnuť, aby sa termín "rašizmus" udomácnil v politike, žurnalistike, kultúre v rôznych jazykoch sveta - "aby sa ľuďom opäť ukázalo, že Rusko v skutočnosti aktívne uplatňuje praktiky fašistického režimu, ktorý pritom verbálne odsudzuje".  

Ukrajinský parlament sa obrátil aj na OSN, Európsky parlament, Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, Parlamentné zhromaždenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Parlamentné zhromaždenie aliancie NATO, ako aj vlády a parlamenty ďalších krajín s výzvou, aby "podporili odsúdenie ideológie, politiky a praktiky rašizmu".

Ukrajinská Najvyššia rada tiež vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo opatrenia, ktoré by umožnili, aby vojensko-politické vedenie Ruska nieslo zodpovednosť za páchanie zločinov na Ukrajine a voči jej národu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok