SaS podľa Kiču nemá alternatívu na zákaz spaľovacích motorov. Pokrok sa tak nedosiahne, myslí si Viskupič

ta3
2.5.2023 21:08

Strana SaS chce uznesením NR SR zvrátiť zákaz spaľovacích motorov od roku 2035. Strana kritizuje aj ministra Jána Budaja, ktorý súhlasil so zákazom napriek odmietavému stanovisku európskeho výboru NR SR. Mala by voči postupu ministerstva životného prostredia zakročiť prezidentka Čaputová? Hosťami relácie boli Michal Kiča (Demokrati) a Marián Viskupič (SaS).

tema_dna_106.jpg
TA3

Zákazy a výnimky

„Samotné nariadenie bolo schválené,“ povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič o zákaze spaľovacích motorov od roku 2035. „Existuje výnimka pre Nemecko. Je jedna výnimka, tak sa dá pridať aj ďalšia,“ skonštatoval. V uznesení, ktoré SaS podalo, bude podľa Viskupiča záväzok pre túto alebo budúcu vládu, aby bola proti tomuto zákazu.

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Michal Kiča obvinil SaS z toho, že podsúva tvrdenia, ktoré nie sú pravdivé. „Prečo by sme mali to rozhodnutie revidovať?“ opýtal sa. Objasnil, že “zákaz“ spaľovacích motorov sa nevzťahuje na jazdenie na takýchto autách. „Táto legislatíva neznamená ani preferovanie elektromobility,“ uviedol. Návrhu sa podľa Kiču musíme venovať práve preto, že Slovensko má veľký automobilový priemysel.

Nech rozhodne trh...?

Viskupič považuje zákaz za politicky motivovaný, keďže v dokumente je napísané, že vyrobené autá po roku 2035 musia byť emisne neutrálne. „Nechajme to na trh, nech rozhodne,“ argumentoval. Podľa neho sa snažíme zbaviť závislosti na fosílnych palivách, ale hrnieme sa do závislosti na elektromobiloch. „Elektromobily majú svoje miesto a aj spaľovacie (automobily) majú svoje miesto,“ pokračoval Viskupič. „Sme za to, aby boli viaceré systémy, aby tá konkurencia bola,“ dodal.

„SaS nemá odpovede na tento problém, vytĺka si na tomto zákaze akurát volebnú kampaň,“ povedal Kiča. Štátny tajomník považuje alternatívy strany SaS za neexistujúce. „Aj bez ekologických zámerov, fosílne palivá sú vyčerpateľné,“ pokračoval Kiča. Argumentuje, že so zákazom súhlasili aj automobilky, čo znamená, že to je pre nich ekonomicky najvýhodnejšie. „Rozhodol trh,“ doplnil.

Hosťom druhej časti relácie Téma dňa bol Krisztián Forró (Aliancia). Celú reláciu nájdete v archíve.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok