Europol pri akcii na dark webe zatkol takmer tristo predajcov drog, zhabal aj zbrane

ta3 čtk
2.5.2023 16:15

Pri policajnej operácii zameranej proti internetovému obchodu s drogami cez trhovisko na takzvanom dark webe kriminalisti koordinovaní Europolom zadržali 288 ľudí podozrivých z obchodu s drogami. Zabavili aj cez 50 miliónov eur v hotovosti a vo virtuálnych menách, 850 kilogramov drog a 117 strelných zbraní. Sily z deviatich krajín zakročili proti nelegálnemu trhovisku Monopoly Market, v tlačovej správe o tom informoval Europol.

Europol pri akcii na dark webe zatkol takmer tristo predajcov drog, zhabal aj zbrane
AP Photo/Peter Dejong

Operácia s krycím názvom SpecTor sa uskutočnila v niekoľkých etapách v Brazílii, Británii, Francúzsku, Nemecku, Holandsku, Poľsku, Rakúsku, Spojených štátoch a vo Švajčiarsku. Väčšina zhabaných drog boli amfetamíny, našlo sa ale aj 43 kilogramov kokaínu, rovnaký objem extázy a desať kilogramov tabletiek LSD a extázy. Vyše 150 ľudí zadržali policajti v USA, po zhruba 50 aj v Británii a Nemecku.

Základom pre analytickú prácu Europolu boli dôkazy poskytnuté nemeckými orgánmi, ktoré v decembri 2021 odhalili zločineckú infraštruktúru trhoviska. Dark web je časť internetu, ktorá ale nie je dostupná z obvyklých internetových prehliadačov. Vďaka novému záťahu teraz kriminalisti získali rozsiahle zoznamy predajcov a kupujúcich po celom svete a tisíckam zákazníkov predajcov drog tak hrozí stíhanie, píše Europol.

Vlani v apríli už policajti z Nemecka a USA rozprášili nelegálne trhovisko Hydra, ktoré malo odhadované príjmy 1,3 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok