Titul z biatlonu patrí Nórovi Tarjeiovi Böovi

SITA TA3
17.2.2013 16:26

Víťazom pretekov mužov s hromadným štartom na 15 km, ktorými sa v nedeľu v Novom Meste na Morave skončili biatlonové majstrovstvá sveta, sa stal Nór Tarjei Bö.

Titul z biatlonu patrí Nórovi Tarjeiovi Böovi
SITA

Striebornú medailu si vybojoval brat slovenskej reprezentantky Anastasie Kuzminovej Rus Anton Šipulin, bronz patrí ďalšiemu Nórovi Emilovi Heglemu Svendsenovi. Slovenskí reprezentanti sa do pretekov určených iba tridsiatim najlepším biatlonistom nekvalifikovali.

Od štartového výstrelu sledovalo 30 000 divákov strhujúce dramatické divadlo. Hneď po štarte padol Rus Jevgenij Garaničev, po pár sto metroch sa niekoľko pretekárov dostalo do vzájomnej kolízie. Najvážnejší favoriti sa strážili, prvá strelecká položka v ľahu pole príliš nenatiahla.

Na druhej streľbe v ľahu netrafili po jednom terči Francúz Martin Fourcade i Nór Emil Hegle Svendsen, vpredu sa utvorila deväťčlenná skupina bezchybne strieľajúcich biatlonistov. M. Fourcade sa vďaka fantastickému behu vrátil na čelo ešte pred treťou streľbou, na strelnicu prišlo v rozpätí šiestich sekúnd trinásť pretekárov.

Z nej už odchádzali vo výrazných odstupoch. Líderskú pozíciu prevzala štvorica, v ktorej boli stále bezchybne strieľajúci Nór Tarjei Bö a Lowell Bailey z USA a s jedným trestným okruhom v nohách bežiaci Nemec Andreas Birnbacher a Francúz Martin Fourcade. Skupinka však taktizovala a najmä preto sa čoskoro k nim pridali ďalší súperi.

Ani záverečná streľba ešte nerozhodla. Prvý z nej odchádzal stopercentne úspešný Bö, o štyri sekundy za ním Svendsen tesne prenasledovaný Švédom Björnom Ferrym, Nemcom Erikom Lesserom a Rusom Antonom Šipulinom. Záverečný trojkilometrový bežecký okruh držal v napätí vypredaný štadión. Tarjei Bö svoj tesný náskok udržal, v poslednom stúpaní nastúpil Šipulin a Svendsen za ním nestačil. Nór si však vybojoval v piatom štarte piatu medailu.

Dvadsaťštyriročný celkový víťaz Svetového pohára zo sezóny 2010/2011 Tarjei Bö si vybojoval už svoj siedmy titul svetového šampióna v kariére, z toho tretí na týchto MS, celkovo však iba druhý v súťaži jednotlivcov. Keďže preteky z MS sa počítajú aj do klasifikácie bojov o krištáľový glóbus, bol to už jeho siedmy triumf v podujatiach tohto rangu. 

Výsledky - preteky mužov na 15 km s hromadným štartom - Nové mesto na Morave - nedeľa:
1. Tarjei Bö (Nór.) 36:15,8 min (0 trestných okruhov), 2. Anton Šipulin (Rus.) +3,7 s (1), 3. Emil Hegle Svendsen (Nór.) +7,4 (1), 4. Ondřej Moravec (ČR) +10,4 (1), 5. Erik Lesser (Nem.) +12,8, 6. Dominik Landertinger (Rak.) +16,7 (1)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok