Súd oslobodil Pagáča známeho ako Reborn. Čelil obžalobe z extrémizmu

ta3 TASR
2.5.2023 13:07

Samosudca Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, v utorok oslobodil spod obžaloby hudobníka Jaroslava Pagáča, známeho ako Reborn. Čelil obžalobe pre zločin výroby a rozširovania extrémistických materiálov. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor, ktorý pre neho navrhoval trest odňatia slobody vo výmere štyri roky, sa odvolal.

Súd oslobodil Pagáča známeho ako Reborn. Čelil obžalobe z extrémizmu
TASR/Ján Krošlák

Ako ešte pred rozhodnutím zdôraznil hudobník, je to vykonštruovaný proces. "Som nevinný. Žiadam oslobodenie spod obžaloby v plnom rozsahu." Na súd ho prišli podporiť aj sympatizanti. Jeho obhajca Peter Kupka v záverečnej reči poukazoval na nedostatok preukázania akéhokoľvek úmyslu alebo existencie výkladu daných symbolov ako extrémistického materiálu.

"Dospeli sme k spravodlivému rozhodnutiu. Otázka je, ako ďalej bude pokračovať odvolacie konanie. Budeme musieť vyčkať na právoplatné rozhodnutie," konštatoval Kupka po vyhlásení rozsudku

Zastupoval ho obvinený Puškár

Obžalovaný pred záverom procesu musel meniť obhajcu. Ešte na februárovom pojednávaní ho zastupoval Adam Puškár, ktorého 26. marca zobrali do väzby. Jeho bývalý obhajca čelí obvineniu z vraždy študenta Daniela Tupého, ktorého zavraždili v roku 2005 v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Právnik vinu popiera.

ŠTS Jaroslava Pagáča už raz v tejto kauze odsúdil za extrémizmus na úhrnný štvorročný trest odňatia slobody. Najvyšší súd však rozsudok zrušil a vrátil kauzu späť na ŠTS. Ako vo februári pre médiá konštatoval obhajca Puškár, jeho klienta súd odsúdil za extrémistickú skupinu, ktorá neexistovala, a za výrobu materiálov, ktoré extrémistickými nie sú. 

Išlo o vyobrazovanie symbolu čierneho slnka a kolovratu, čo je podľa obhajoby staroslovanský a starogermánsky symbol slnka, nie extrémistický. Aj vtedy žiadala oslobodenie Pagáča spod obžaloby.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu pôvodne na štyri fyzické a jednu právnickú osobu. V roku 2017 sa mali spolčiť s cieľom zabezpečenia výroby, ako i rozširovania extrémistických materiálov prostredníctvom internetu na sociálnej sieti. 

Výrobu a potlač rôzneho oblečenia s tematikou pravicového extrémizmu mali zabezpečovať dve osoby. Ďalšia mala prostredníctvom sociálnej siete ponúkať s cieľom predaja a distribúcie oblečenie osobám, a to vrátane ďalších predmetov, najmä CD nosičov a príveskov s extrémistickým obsahom, ktoré poštou odosielala štvrtá osoba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok