Cyperský súd zmrazil majetok českému miliardárovi Vítkovi, píše Handelsblatt. Skupina CPI to popiera

ta3 čtk
2.5.2023 12:38

Cyperský súd nariadil bankám zmraziť českému miliardárovi Radovanovi Vítkovi majetok v hodnote 13 miliárd Kč (vyše pol miliardy eur). Uvádza to nemecký ekonomický denník Handelsblatt, podľa ktorého sa prípad týka Vítkovej investičnej a realitnej spoločnosti Czech Property Investments (CPI) a jeho sporov s niekdajšími partnermi z Česka, Švajčiarska a Spojených štátov.

Cyperský súd zmrazil majetok českému miliardárovi Vítkovi, píše Handelsblatt. Skupina CPI to popiera
Profimedia

Skupina CPI Property Group zmrazenie majetku poprela, predbežné opatrenie nie je účinné, povedal jej hovorca Jakub Velen. Handelsblatt tiež poznamenal, že Vítek, ktorý sa zaujíma o reality aj v Nemecku, je známy hrubými obchodnými metódami

"Český obchodník vytvoril realitné impérium, a to aj v Nemecku. Bývalí obchodní partneri ho žalujú a súd na Cypre im dal teraz za pravdu," napísal Handelsblatt, ktorý text zverejnil v pondelok večer na svojom webe. Správu o zmrazení časti Vítkovho majetku prevzal magazín Der Spiegel. V minulosti riešil žalobu proti CPI Property Group americký súd. V apríli 2019 ju podal americký hedžový fond Kingstown a ďalšie strany, vrátane firiem niekdajších manažérov Mosteckej uhoľnej spoločnosti (MUS) Marka Čmejlu a Jiřího Diviša. Spor sa týkal prevzatia firmy Orco Property Group. Vlani v septembri odvolací súd žalobu zamietol.

Podľa hovorcu CPIPG nie je predbežné opatrenie v súčasnosti účinné. "Žiadne účty nie sú zablokované, majetok nie je zmrazený. Jedná sa o obvyklý recyklát klamstiev a nezmyslov, ktoré už Čmejla s Divišom neúspešne použili v Amerike aj v Českej republike," reagovala spoločnosť na informácie denníka Handelsblatt.

Vítkovi niekdajší partneri podľa Handelsblattu podávajú proti českému investorovi žaloby v USA, Luxembursku a na Cypre od roku 2015 za to, že ich pri budovaní CPI podviedol cez fiktívne spoločnosti. Súd na Cypre nedávno nariadil bankám zmraziť časť Vítkovho majetku, uviedol denník. Podľa neho na konci apríla vypršala lehota, do ktorej mali Vítkovi právnici predložiť argumenty. Do leta sudcovia rozhodnú, či peniaze zostanú mrazené až do konca súdneho sporu, dodal Handelsblatt. Ako jedného zo žalobcov uvádza česko-švajčiarskeho občana Diviša.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok