Výrazné zmeny v kádri Slovenska pred MS. Tím opustili piati hráči a prišli nové posily

ta3 TASR
2.5.2023 09:46

Už aj s finalistami českej extraligy sa slovenskí hokejisti predstavia v záverečnom bloku prípravy pred MS. Tréner Craig Ramsay však privítal na utorkovom zraze v Trenčíne iba Olivera Okuliara z Hradca Králové, jeho spoluhráč Mislav Rosandič a Libor Hudáček z Třinca sa k tímu pripoja až vo štvrtok 4. mája. Obaja tak budú chýbať aj v prvom prípravnom stretnutí proti Rakúsku, Slováci odohrajú tento týždeň s týmto súperom dva zápasy.

Trénerovi sa však hlásili brankár Dominik Riečický, obrancovia Patrik Koch a Mário Grman a útočník Miloš Kelemen. Po záverečnom zápase na konci týždňa vyradí realizačný tím ešte troch hráčov - obrancu a dvoch útočníkov. 

Obrancovia Koch a Grman sa objavili už na minulotýždňovom zraze, no Grman bojoval s chorobou a Koch si musel doliečiť menšie zranenie. Okuliar inkasoval v šiestom finálovom zápase play off českej extraligy tvrdý náraz do mantinelu a zápas, v ktorom Třinec spečatil titul, nedohral. Podozrenie na otras mozgu sa u neho napokon nepotvrdilo: "Realizačný tím reprezentácie mi vybavil vyšetrenie v Žiline, za čo som mu nesmierne vďačný."

Kelemen sa na reprezentáciu tešil, má za sebou vydarenú premiérovú sezónu v zámorí. V NHL odohral v drese Arizony 14 zápasov, strelil jeden gól. Väčšinu času strávil v nižšej AHL v tíme Tucson Roadrunners, v 59 zápasoch nazbieral 30 bodov (14+16): "Bol som zdravý celý čas, tešil som sa na chalanov. Verím, že tímu pomôžem ako bude môcť."

Od začiatku prípravy sa na brankárskom poste vystriedala štvorica Matej Tomek, Šimon Latkóczy, Samuel Hlavaj, po skončení semifinálovej série v Tipos extralige pribudol Stanislav Škorvánek. Hlavaj sa blysol shutoutom v prvom prípravnom zápase vo Švajčiarsku (2:0), Latkóczy chytal v odvete, v ktorej Slováci zvíťazili 3:2 po predĺžení. 

Tomek dostal príležitosť v prvom zápase s Českom v Ostrave, kde domáci triumfovali 5:1. Škorvánek odchytal druhý zápas, v ktorom Česi uspeli 3:2 po nájazdoch. V dvojzápase proti Nemecku sa v prvom dueli predstavil Hlavaj (3:4), v odvete pri prehre 3:4 po predĺžení chytal najskôr Tomek, po troch inkasovaných góloch ho nahradil Latkóczy. Pred dvojzápasom s Rakúskom vypadli z kádra Tomek a Latkóczy. 

"Mal som v pondelok nepríjemnú povinnosť. Výkony Tomeka sa nám nepozdávali tak, aby boli hodné postu našej pomyselnej jednotky. Aj Matej sám zhodnotil, že sa necítil dobre. Pribudol Riečický, je to skúsený brankár. Ukázal, že bol právom najužitočnejší hráč play off," uviedol tréner brankárov Peter Kosa.

Realizačný tím sa zároveň rozlúčil aj s obrancom Adamom Jánošíkom a útočníkmi Martinom Faškom-Rudášom a Jozef Balážom.  

Šatan sa ozve Halákovi

V noci na utorok vypadol z play off NHL brankár New Yorku Rangers Jaroslav Halák, v AHL ešte pokračujú v sezóne Marián Studenič a Šimon Nemec. Realizačný tím ich situáciu mapuje. "S Jarom budeme komunikovať, vypadol len dnes v noci. Zvažujeme všetko možné, sám som zvedavý, ako sa to bude vyvíjať. Miro Šatan mu bude telefonovať. Samozrejme, sledujeme chalanov, ktorí ešte hrajú," povedal asistent trénera Peter Frühauf. 

Vyjadril aj k ďalšej potenciálnej posile - obrancovi Tampy Bay Erikovi Černákovi, ktorý pre zranenie nedohral sériu 1. kola play off s Torontom: "Erik nie je zdravý, vieme asi, o aký typ zranenia ide. Nechceme na neho teraz vyvíjať tlak, musí si oddýchnuť."

V príprave doposiaľ odohrali slovenskí hokejisti šesť zápasov, v ktorých zaznamenali dve víťazstvá so Švajčiarskom a štyri prehry - po dve s Českom a Nemeckom. V záverečných dueloch ich preveria Rakúšania. Najskôr sa predstavia vo štvrtok u súpera v Kapfenbergu, o dva dni neskôr sa s týmto súperom stretnú v odvete v Trenčíne. Po tomto zápase oznámi realizačný tím konečnú nomináciu na šampionát.  

Posily z majstrovského Třinca neprídu

Slovenská hokejová reprezentácia sa na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta predstaví bez obrancu Martina Marinčina a útočníka Marka Daňa. V utorok o tom informoval Peter Frühauf, asistent hlavného reprezentačného trénera Craiga Ramsayho.

Daňo s Marinčinom po finále play off českej extraligy proti Hradcu Králové na otázku, či sú pripravení posilniť reprezentáciu, uviedli, že potrebujú pár dní na premyslenie. "Obaja mali náročné sezóny. Ich zdravotný stav nie je, žiaľ, stopercentný a preto sme sa dohodli, že budeme pokračovať bez nich," povedal Frühauf.

Daňo bol v tejto sezóne najlepší strelec základnej časti, v 51 dueloch v drese Třinca strelil 29 gólov a pridal 22 asistencií. Vo vyraďovacej časti dal tri góly v 20 zápasoch (3+6). 

Marinčin, ktorý v Třinci pôsobí druhú sezónu, odohral v tejto sezóne 70 zápasov s bilanciou 4 góly a 17 asistencií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok