Ceny ropy sa znižujú. Za poklesom stoja obavy ohľadom vývoja svetovej ekonomiky

ta3 ČTK
1.5.2023 16:45

Ceny ropy sa znižujú, najmä kvôli obavám ohľadom vývoja svetovej ekonomiky. Severomorská ropa Brent krátko pred 16:00 SELČ strácala zhruba 1,1 percenta a nachádzala sa pod 80 dolármi za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala pokles o 1,2 percenta a pohybovala sa pod 76 dolármi za barel.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Analytici očakávajú, že tak americká centrálna banka (Fed), ako aj Európska centrálna banka (ECB) tento týždeň zvýšia úrokové sadzby. Rast nákladov na pôžičky má obvykle negatívny vplyv na ekonomickú aktivitu a podkopáva dopyt po pohonných hmotách. K obavám z nepriaznivého hospodárskeho vývoja prispeli tiež prekvapivo slabé údaje o vývoji aktivity v čínskom spracovateľskom sektore.

Čínsky štatistický úrad v nedeľu oznámil, že index aktivity spracovateľského sektora v apríli klesol na 49,2 bodu z marcových 51,9 bodu. Zostúpil tak pod kľúčovú päťdesiatbodovú hranicu, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom aktivity. Zaostal aj za očakávaním analytikov, ktorí jeho aprílovú hodnotu v ankete agentúry Reuters odhadovali v priemere na 51,4 bodu.

Medzi investormi navyše pretrvávajú obavy ohľadom amerického bankového systému. Americké úrady oznámili, že zatvorili finančný ústav First Republic Bank z Kalifornie, ktorého vklady prevezme najväčšia americká banka JPMorgan. Pád First Republic Bank prichádza po bankrotoch amerických finančných ústavov Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok