Turecká tajná služba zabila na severe Sýrie vodcu Islamského štátu, vyhlásil Erdogan

ta3 ČTK
30.4.2023 23:58

Turecká tajná služba zabila lídra teroristickej organizácie Islamský štát, tvrdí to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa neho bol Husajn Husajní Kurajší zabitý v sobotu na severe Sýrie blízko tureckých hraníc. Informovala o tom agentúra Reuters.

Turecká tajná služba podľa Erdogana zabila na severe Sýrie vodcu IS
Twitter/Robert Spencer

"(Turecká tajná služba) MIT sledovala abú Husajna Kurajšieho dlho, tento človek bol zneškodnený včera v Sýrii," povedal v nedeľu v tureckej televízii Erdogan, ktorý za dva týždne obhajuje prezidentský mandát vo voľbách, ktoré sa považujú za doposiaľ najväčšiu výzvu pre tohto tureckého lídra .

Husajní Kurajší prevzal vedenie IS iba vlani v novembri po tom, čo bol zabitý abú Hasan Hášimí Kurajší, ktorý viedol túto teroristickú organizáciu od minulého marca.

Radikáli z IS od roku 2014 zabrali rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii, v ktorých násilím presadzovali svoj prísny výklad islamského práva šaría. K ich rozmachu prispela občianska vojna v Sýrii. V Iraku bol IS územne porazený v roku 2017, v Sýrii v marci 2019. V oboch krajinách ale stále má bunky, ktoré ďalej páchajú útoky. Odnože IS pôsobia aj v ďalších štátoch, atentáty vykonáva napríklad v Afganistane či v niektorých afrických krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok