Polovojenské jednotky v Sudáne oznámili predĺženie prímeria. Chcú sprístupniť humanitárne koridory

ta3 ČTK
30.4.2023 17:21

Humanitárne prímerie v Sudáne bolo predĺžené o tri dni s platnosťou od polnoci na pondelok. Podľa agentúry Reuters to oznámili polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), ktoré už viac ako dva týždne zvádzajú tvrdé boje proti armáde.

Polovojenské jednotky v Sudáne oznámili predĺženie prímeria. Chcú sprístupniť humanitárne koridory
TASR/AP

Británia oznámila, že v pondelok uskutoční výnimočný evakuačný let z prístavného mesta Port Sudan na brehu Červeného mora. V sobotu pritom Londýn ohlásil koniec evakuácií.

"V reakcii na medzinárodné, regionálne a lokálne žiadosti oznamujeme predĺženie humanitárneho prímeria o 72 hodín. Začne dnes o polnoci. Cieľom je sprístupniť humanitárne koridory a uľahčiť pohyb civilistov a obyvateľov, umožniť im uspokojiť ich potreby a dostať sa do bezpečných oblastí," uviedli RSF vo vyhlásení.

V Sudáne proti sebe od polovice apríla bojuje armáda vedená generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a bojovníci RSF, ktorým velí predchádzajúci Burhánov spojenec, Muhammad Hamdan Dagalo. Podľa sudánskeho ministerstva zdravotníctva doteraz zomrelo najmenej 528 ľudí, vyše 4500 ďalších utrpelo zranenie. Aktuálne síce platí prímerie, ale najmä v uliciach Chartúme sa tvrdo bojuje.

Británia, ktorá pôvodne v sobotu ukončila evakuáciu, oznámila jeden ďalší záchranný let pre svojich občanov. Lietadlo odletí z Port Sudanu vzdialeného asi 800 kilometrov od hlavného mesta. Britské evakuačné lety pritom doteraz štartovali z letiska Vádí Sajidna asi 20 kilometrov severne od Chartúmu. Denník The Guardian v sobotu uviedol, že časť Britov sa na miesto nedostala, pretože im v ceste zabránili sudánski vojaci. Londýn v nedeľu tiež navýšil počet celkom evakuovaných Britov na 2122, v sobotu večer ich bolo 1888.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok