Meľnyk o vojne na Ukrajine: Úloha Číny ako mediátora nie je nerealistická

ta3 tasr
30.4.2023 13:46

Námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk označil možnosť, že by Čína prevzala v súvislosti s vojnou na Ukrajine úlohu mediátora, za "nie nerealistickú". Reagoval tak na nedávny telefonický rozhovor medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. V nedeľu to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.

ISW: Putin sa snaží o celkové víťazstvo na Ukrajine, vsádza na preťahovanie vojny
TASR/AP

"Samozrejme, že Čína bude i naďalej obhajovať svoje záujmy. Verím však, že spravodlivé a mierové riešenie a ukončenie násilností sú v súlade so záujmami Pekingu viac, než toto rozsiahle a nekonečné zemetrasenie svetového poriadku," vyhlásil Meľnyk.

Telefonát Zelenského so Si Ťin-pchingom, ktorý bol vôbec prvým osobným rozhovorom oboch lídrov od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu, je podľa Meľnyka "veľkým krokom k posilneniu vzťahov medzi Ukrajinou a Čínou a tiež k ukončeniu ruskej agresie".

Námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí však poznamenal, že "pre Kyjev je stiahnutie všetkých ruských jednotiek z okupovaných území sine qua non (nevyhnutnou podmienkou)". Čínsky návrh politického riešenia vojny na Ukrajine totiž neobsahuje požiadavku na stiahnutie ruských vojakov z okupovaných ukrajinských území ani z anektovaného polostrova Krym. Meľnyk dodal, že "koniec koncov i tak záleží na maličkostiach".

Agentúra DPA pripomína, že počas telefonátu sa Zelenskyj a Si rozprávali o územnej celistvosti Ukrajiny "vrátane Ruskom anektovaného Krymského polostrova". Hovorili tiež o Charte OSN. Zelenskyj tiež informoval, že vyzval čínskeho prezidenta, aby ovplyvnil Moskvu vo veci návratu ukrajinských vojnových zajatcov a približne 20.000 "unesených" detí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok