Hyundai plánuje odchod z Ruska. Svoje závody chce predať kazašskej firme

ta3 TASR
29.4.2023 13:08

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor plánuje odísť z Ruska a predať tam svoje výrobné závody kazašskej spoločnosti. Uviedli to juhokórejské médiá, informuje Reuters.

Hyundai plánuje odchod z Ruska. Svoje závody chce predať kazašskej firme
Twitter/Hyundai USA

Podľa juhokórejskej televízie MBC rokovania o predaji tovární Hyundai v Rusku sú v záverečnej fáze a automobilka čaká na konečný súhlas ruskej vlády. "Je pravda, že prebiehajú diskusie o predaji, ale nič nebolo rozhodnuté," povedal Hyundai pre televíziu.

Hyundai minulý rok pozastavil prevádzku vo svojich ruských závodoch. V marci automobilka uviedla, že prehodnocuje "rôzne možnosti", a tento týždeň vo vyhlásení pre médiá zopakovala, že analyzuje rôzne "scenáre" budúcnosti svojich podnikov v Rusku, pričom doteraz nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.

Mnohé továrne v Rusku pozastavili výrobu a prepustili zamestnancov pre nedostatok špičkových technológií a zariadení v dôsledku sankcií a exodu západných výrobcov po tom, ako Moskva minulý rok poslala vojakov na Ukrajinu.

Hyundai Motor spolu s dcérskou spoločnosťou Kia patrí medzi 10 najväčších svetových výrobcov automobilov z hľadiska predaja. V Rusku vyrábali približne 200.000 vozidiel ročne, čo predstavuje zhruba 4 % ich celosvetovej výrobnej kapacity. Pred vojnou patrili Hyundai a Kia spolu s Renaultom medzi tri najpredávanejšie značky v Rusku. Teraz, keď sa globálni hráči stiahli, ich vo vojnovej ekonomike Ruska nahrádzajú čínske značky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok