Šupky z jablka vám ešte poslúžia: Pripravte si sladké čipsy, upokojujúci čaj i hustý sirup

TA3/zm
6.5.2023 10:00

Cenné vitamíny a vláknina sa nachádzajú nielen v dužine, ale v šupkách jablka. Ak vám ostanú, rozhodne ich nevyhadzujte.

Šupky z jablka vám ešte poslúžia: Pripravte si sladké čipsy, upokojujúci čaj i hustý sirup
Freepik

Jablkovým šupkám nájdete ešte v kuchyni uplatnenie. Pripraviť sa z nich dajú chutné čipsy, čaj alebo sirup.

Jablkové čipsy

Keď vás prepadne chuť na sladké, dajte si namiesto čokolády ovocie. To nemusí byť len v čerstvej podobe, ale pokojne i sušenej. Zaujímavou alternatívou sú čipsy z jablkových šupiek. Šupky len nakrájajte na menšie kúsky, dajte do misky, posypte škoricou, cukrom a troškou múky. Poriadne v zmesi čipsy obaľte a dajte piecť na pol hodiny do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Čaj zo šupiek

Na toto nepotrebujete žiaden extra recept, len si držať v hlave ako nápad, čo všetko sa dá po ošúpaní jablka so šupkami urobiť. Napríklad aj zaliať horúcou vodou a pripraviť si aromatický čaj, ktorý je vhodný najmä večer pred spaním. Pridať môžete aj škoricu či klinčeky. A keď čaj vychladne, bude rovnako skvele chutiť aj ako limonáda.

Jablkový sirup

Ak si radi polievate palacinky alebo lievance hustým sirupom, pripravte si taký aj z jablkových šupiek. Tento sirup teda neslúži primárne na pitie, ale ako sladidlo. Jablkové šupky zalejte v hrnci vodou a priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte variť aspoň pol hodinu, kým nezmäknú. Potom vodu preceďte a šupky poriadne vyžmýkajte. Do vzniknutého nálevu pridajte med a varte ďalšiu hodinu, ký nezačne hustnúť.   

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok