Program českého prezidenta na Ukrajine pokračuje. V Dnipre rokoval s oblastným šéfom

ta3 ČTK
29.4.2023 10:16

Český prezident Petr Pavel, ktorý pokračuje v návšteve Ukrajiny, sa v sobotu v meste Dnipro na východe krajiny stretol s oblastným šéfom Serhijom Lysakom. Rokovali spolu najmä o pomoci určenej Dnepropetrovskej oblasti.

Program českého prezidenta na Ukrajine pokračuje. V Dnipre rokoval s oblastným šéfom
Twitter/Petr Pavel

Česko má podľa prezidenta pripravený rad projektov, ktoré môžu začať veľmi skoro. Lysak poďakoval Česku za rozhodnutie pomáhať Dnepropetrovskej oblasti a ocenil okrem iného jej humanitárnu podporu.

Pavel pricestoval na Ukrajinu v piatok spoločne so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Obaja štátnici v piatok v Kyjeve okrem iného rokovali so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským, ktorý ocenil, že Česko si vzalo patronát nad obnovou Dnepropetrovskej oblasti.

"Dnes som zamieril ďalej na východ, aby som ukázal, že ČR to s patronátom nad Dnepropetrovskou oblasťou myslí vážne. Uistil som gubernátora Serhija Lysaka, že na rekonštrukcii nie sú sami," napísal na Twitteri Pavel, podľa ktorého teraz je hlavným cieľom posunúť sa od pomoci k spolupráci.

Dnepropetrovská oblasť susedí s regiónmi, kde sa odohrávajú boje medzi ruskou inváznou armádou a ukrajinskými obrancami. Samotné Dnipro leží niekoľko desiatok kilometrov od frontovej línie a v piatok ráno sa stalo jedným z terčov rozsiahleho ruského vzdušného útoku. Pri ňom podľa ukrajinských úradov prišlo o život 25 ľudí; z Dnipra boli ohlásené dve obete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok