Vražda Róberta Remiáša sa stala pred 27 rokmi. To, že za ňu nikto nepykal, je jazva na právnom štáte

ta3
29.4.2023 09:59

V pondelok 29. apríla 1996 sa v Bratislave ozval výbuch. Večer, krátko po desiatej hodine, pri križovatke Devínskej a Karloveskej cesty explodovalo auto. Za volantom sedel bývalý policajt Róbert Remiáš - priateľ bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Oskara Fegyveresa. Ten bol kľúčovým svedkom v kauze únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Nevyšetrená smrť Róberta Remiáša sa spája práve s touto kauzou.

Vražda Róberta Remiáša sa stala pred 27 rokmi. To, že za ňu nikto nepykal, je jazva na právnom štáte
TASR/Jakub Kotian

Príčinou výbuchu auta na benzínovo-plynový pohon bolo asi 200g výbušniny. Éra mečiarizmu vrcholila. Režim sa ale snažil maskovať výbuch teóriou o samovznietení. Prípad priblížila Ľuba Lesná, publicistka a spisovateľka, ktorá 90. roky zažila ako novinárka.

Záujem o vyšetrovanie bol vysoký, verejnosť bola znepokojená, spomína Lesná. Vyšetrovateľov považuje za hrdinov, pretože napriek ohrozeniu ich životov dokázali, že šlo o trestný a teroristický čin.  

Vražda je podľa Lesnej úzko prepojená s únosom prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Róbert Remiáš bol najlepší priateľ Oskara Fegyveresa, ktorý pôsobil v Slovenskej informačnej službe a ako prvý vypovedal, že SIS Kováča uniesla, a že sa na únose podieľal aj on. Po výpovedi ušiel do zahraničia, spojku mu robil práve Remiáš, ktorý si všimol, že ho začala sledovať skupina nitrianskej mafie.  

Motívom vraždy mohlo byť podľa Lesnej zastrašenie Fegyveresa. "Mysleli si, že ak Oskar Fegyveres zmení výpoveď, tak sa očistí aj Slovenská informačná služba."

Ďalšie podrobnosti prípadu priblížila publicistka Ľuba Lesná v relácii Tak Takto?!.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok