Šéf Rady BBC Sharp rezignoval, pri pohovore neoznámil možný konflikt záujmov

ta3 ČTK
28.4.2023 12:12

Predseda Rady BBC Richard Sharp (67) v piatok rezignoval. Správa nezávislého vyšetrovania totiž zistila, že Sharp porušil vládne pravidlá pre vymenovanie do verejných funkcií, pretože pri pohovoroch na túto pozíciu neoznámil možný konflikt záujmov, teda svoju úlohu pri dojednávaní pôžičky pre expremiéra Borisa Johnsona. Informujú o tom zahraničné médiá.

Šéf Rady BBC Sharp rezignoval, pri pohovore neoznámil možný konflikt záujmov
TASR/AP

BBC ako verejnoprávna vysielacia spoločnosť sa ocitla pod tlakom, keď vyšlo najavo, že Sharp, v minulosti sponzor Konzervatívnej strany, pomohol v roku 2021 sprostredkovať pôžičku pre Johnsona. Urobil to len niekoľko týždňov predtým, ako bol na odporúčanie vlády menovaný do vedenia Rady BBC.

Sharp uviedol, že odchádza, aby "dal prednosť záujmom BBC". Dodal, že sa dopustil neúmyselného porušenia pravidiel. "Cítim, že táto záležitosť by mohla odvádzať pozornosť od dobrej práce korporácie, ak by som zostal vo funkcii až do konca svojho funkčného obdobia," uviedol. Vo vedení rady zostane do konca júna, zatiaľ čo sa bude hľadať jeho nástupca.

Správa, ktorú vypracoval právnik Adam Heppinstall z britského úradu pre dohľad nad vymenovaním do verejných funkcií, bola zverejnená v piatok. Advokát v nej uvádza, že Sharp "neoznámil potenciálny domnelý stret záujmov".

Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že správu zatiaľ nevidel. Na otázku, či by Sharpov nástupca nemal byť menovaný z radov osobností s politickými konexiami, Sunak počas návštevy Škótska odpovedal, že sa sústredí na rozhovory s miestnymi. "Trochu predbiehame, pre všetky tieto veci existuje zavedený menovací proces a bude správne, že sa naňho obrátime, keď príde ten pravý čas," povedal novinárom.

Britský regulačný orgán začal v januári skúmať spôsob, akým bol niekdajší bankár v roku 2021 menovaný za predsedu Rady BBC. Otázky viseli nad jeho rolou pri zabezpečovaní pôžičky pre bývalého premiéra Johnsona. Sharp vtedy poprel, že mal čokoľvek spoločné s vybavením úveru zhruba za 800-tisíc libier. Úver poskytol kanadský podnikateľ Sam Blyth, ktorého Johnsonovi predstavil Sharp.

Úlohou predsedu Rady BBC, ktorý je menovaný na štvorročné funkčné obdobie a ktorého plat je 160-tisíc libier ročne, je presadzovať a chrániť nezávislosť BBC. Sharp stojí na čele BBC od februára 2021 po štyridsaťročnej kariére vo financiách. Správna rada je zodpovedná za stanovenie strategickej vízie a rozpočtov korporácie a tiež za to, že rozhodnutia BBC sú prijímané v záujme verejnosti.

Vyšetrovanie je poslednou nepríjemnou epizódou pre 100 rokov starú BBC, ktorá je financovaná z koncesionárskych poplatkov platených všetkými domácnosťami s televíziou a ktorá má povinnosť byť vo svojom spravodajstve nestranná.

BBC sa naposledy v marci ocitla pod tlakom, keď vládnu migračnú politiku kritizoval popredný športový moderátor, bývalý anglický futbalista Gary Lineker. Lineker bol stiahnutý z vysielania a následne sa vrátil na obrazovky, keď ostatní športoví moderátori, analytici a hráči Premier League zo solidarity bojkotovali program.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok