Prímerie v Sudáne predĺžili o ďalšie tri dni. Bojujúce strany tak urobili pod tlakom USA a Saudskej Arábie

ta3 TASR
28.4.2023 09:29

Bojujúce strany v Sudáne sa vo štvrtok dohodli na predĺžení prímeria o ďalšie tri dni. Predchádzajúce prímerie sa skončilo o polnoci miestneho času v noci na piatok. Toto prímerie sa síce dodržiavalo len čiastočne, ale umožňovalo evakuáciu cudzincov z krajiny, informovala v piatok britská stanica BBC. V krajine pôsobí aj humanitárna organizácia Lekári bez hraníc. O situácii sme sa rozprávali s vedúcou komunikačného oddelenia Terezou Wyn Haniakovou.

Ako prvá oznámila svoj súhlas s predĺžením prímeria o ďalších 72 hodín sudánska armáda. Jej protivníci, polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF), čakali vo štvrtok až do neskorého večera, ale napokon dali súhlas s vyhlásením humanitárneho prímeria.

Ako poznamenala BBC, znepriatelené strany súhlasili s predĺžením prímeria pod tlakom zahraničných mocností, najmä USA a Saudskej Arábie. Úlohy sprostredkovateľa sa tentoraz ujal Južný Sudán, ktorý získal nezávislosť od Sudánu v roku 2011 po najdlhšej občianskej vojne v Afrike.

Juhosudánsky minister zahraničných vecí Deng Daw Deng pre BBC uviedol, že predĺženie prímeria umožní evakuáciu cudzincov a vytvorenie humanitárnych koridorov medzi hlavným mestom a ostatnými mestami. Sudánske ministerstvo zdravotníctva informovalo, že od 15. apríla, keď vypukol konflikt medzi jednotkami armády generála Abdala Fattáha Burhána a obávaným polovojenským zoskupením RSF generála Muhammada Hamdána Daklúa, prišlo o život 512 ľudí a 4193 osôb je zranených.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predtým uviedla, že očakáva "oveľa viac" úmrtí v dôsledku chorôb, nedostatočného prístupu k potravinám a vode a ostreľovania nemocníc, z ktorých dve tretiny sú už mimo prevádzky. Tým ešte fungujúcim sa míňajú zásoby krvi a liekov, uviedla BBC s odvolaním sa na miestne zdroje. Od začiatku platnosti predchádzajúceho prímeria v noci na utorok evakuovalo zo Sudánu svojich občanov už viacero krajín. Pred bojmi však do okolitých štátov utekajú aj miestni obyvatelia. Táto situácia vyvoláva obavy z humanitárnej krízy.

Toto prímerie sa dodržiavalo len čiastočne. Napríklad v hlavnom meste Chartúm sa počas uplynulých dní často ozývala streľba, miestami aj veľmi intenzívna. Predchádzajúce tri vyhlásené prímeria sa nedodržiavali vôbec, konštatovala BBC.

Streľbu hlásili aj z regiónu Západný Dárfúr, jedného zo štátov sudánskej federácie ležiacom na krajnom západe krajiny, kde podľa zdrojov OSN násilnosti vypukli medzi príslušníkmi národa Masalit, ktorý je afrického pôvodu, a skupinami obyvateľov arabského pôvodu. Západný Dárfúr je pritom známy častými potýčkami medzi etnickými skupinami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok