Moskva chce destabilizovať Moldavsko, hovorí Sanduová. V Gagauzsku majú byť ruskí agenti

ta3 tasr
27.4.2023 19:26

Moldavská prezidentka Maia Sanduová vo štvrtok opätovne obvinila Rusko zo zasahovania do vnútorných záležitostí Moldavska, píše agentúra Reuters.

Moskva chce destabilizovať Moldavsko, hovorí Sanduová. V Gagauzsku majú byť ruskí agenti
TASR/AP

Moldavsko zakázalo tento týždeň vycestovať do poloautonómneho Gagauzska delegácii vedenej najvyšším predstaviteľom ruskej Tatárskej republiky Rustamom Minnichanovom. "Vidíme otvorené zasahovanie, (Minnichanov) smeroval do Gagauzska, aby podporil jedného z volebných kandidátov," povedala Sanduová. "Žiaľ, mnohí z tamojších kandidátov sú agentmi Ruska, a nie politici, ktorí chcú pracovať pre dobro gagauzského ľudu."

"Rusko nerešpektuje a nikdy nerešpektovalo našu suverenitu a nezávislosť. Teraz sa Moskva snaží destabilizovať situáciu v Moldavsku, aby zabránila nášmu európskemu smerovaniu, aby vyvolala chaos," povedal Sanduová.

Moskva popiera zasahovanie do záležitostí Moldavska. Na Sanduovej obvinenie, že kandidáti v gagauzských voľbách sú jej agentmi, bezprostredne nereagovala. Rusko v utorok oznámilo, že vyhostilo moldavského diplomata ako odvetu za vyhostenie ruského diplomata z Moldavska.

Moldavsko leží medzi Rumunskom a Ukrajinou a žije v ňom početná ruská menšina. V posledných rokoch má 2,6-miliónová krajina prozápadnú orientáciu, čo Rusko kritizuje.

Po tom, ako Kišiňov odsúdil ruskú inváziu, vypukli v krajine protivládne protesty. Sanduová z ich financovania obvinila Rusko, pretože v tejto postsovietskej krajine chce návrat proruských politikov, ktorých bude môcť ovládať.

Kišiňov vlani spolu s Ukrajinou požiadal o členstvo v EÚ a už viackrát obvinil Moskvu z plánovania násilného zvrhnutia vlády prostredníctvom sabotérov vydávajúcich sa za protivládnych demonštrantov. Kremeľ naopak obviňuje Ukrajinu a ďalšie krajiny z podnecovania nestability v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok