Únava, kŕče aj nechuť do jedla: Nedostatok magnézia môžete mať aj kvôli stresu

TA3/zm
5.5.2023 08:00

Magnézium je minerál nevyhnutný pre správne fungovaniu tela. Jeho nedostatok dá organizmus najavo únavou, kŕčmi, ale aj nechuťou do jedla.

Únava, kŕče aj nechuť do jedla: Nedostatok magnézia môžete mať aj kvôli stresu
Freepik

Horčík alebo magnézium je jeden z najdôležitejších minerálov, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie. Čím viac máte stresu, tým rýchlejšie sa odbúrava a vyvážená strava zrejme nebude stačiť na to, aby ste ho mali dostatok.

Denná dávka horčíka

Určiť konkrétnu dennú dávku magnézia je náročné. Jeho spotreba sa totiž odvíja od veku aj životného štýlu či obdobia, ktoré práve prežívate. Čím viac máte stresu, tým rýchlejšie ho organizmus spotrebuje a dávku by ste mali zvýšiť. To platí aj v prípade aktívneho životného štýlu alebo pribúdajúceho veku. Priemerná denná dávka je u mužov 400 mg, u žien 310 mg. Starší ľudia a aktívni športovci či fyzicky pracujúci ľudia môžu zvýšiť dávku aj na 500 mg za deň.

Príznaky nedostatku

Ak pociťujete únavu a svalovú slabosť či kŕče, ktorá trvá dlhší čas, vaše telo má pravdepodobne nedostatok magnézia. K bežným príznakom nízkej hladiny horčíka patrí tiež strata chuti do jedla. Ak zvýšite denný príjem, môžete sa zbaviť aj bolestí hlavy, ktoré často pramenia zo stuhnutých svalov alebo horšiemu prietoku krvi v cievach. Z dlhodobého hľadiska je prísun dostatku horčíka aj prevenciou pre vznikom osteoporózy.

Magnézium v strave

Do veľkej miery sa dá horčík doplniť vyváženou stravou. Na magnézium je bohatá listová zelenina, najmä mladý špenát. Horčík obsahujú aj strukoviny, obilniny a rôzne semiačka, napríklad tekvicové. Dobrá správa je, že tento minerál nájdete aj v kvalitnej horkej čokoláde. Ďalej môžete na jedálny lístok zaradiť banány, sušené marhule či ďatle. Magnézium sa nachádza aj v mäse, rybách či dokonca v tofu. Okrem jedla pravidelne pite aj minerálky a máte zaručené, že vám magnézium viac nebude chýbať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok