Tak takto?! Volebné kampane môžu prelomiť rekord v minutých financiách, tvrdí Kostelanský

ta3
27.4.2023 14:51

Ak sa nič nezmení, predčasné parlamentné voľby budú presne o 155 dní. Pri pohľade do parlamentu, ktorý na najbližšej schôdzi čaká viac ako 150 návrhov zákonov, je jasné, že predvolebná kampaň sa už začala. Očakáva sa, že bude jednou z najdrahších. Práve preto bude dôležitá transparentnosť jej financovania. Prečo a ako sa to dá ustrážiť nám povedal Ľuboš Kostelanský z Transparency International.

20230427_tak_takto_kostelansky_3.jpg
TA3

Politické strany majú už teraz billboardy po celej krajine a kampane rozbehnuté aj v online svete. V ropku 2020 minuli politické strany na kampane historicky najviac financií, a to až okolo 24 miliónov eur. Podľa Kostelanského táto suma predbehla kampane všetkých štyroch volieb daného volebného cyklu (župné, komunálne prezidentské a do európskeho parlamentu) dokopy. "Na parlamentné voľby sa tradične sústreďuje najväčšia pozornosť parlamentných strán" dodal. 

Tento rok však tieto náklady môžu byť ešte vyššie. "Rekord môže tento rok padnúť nie len pre to, že je predvolebné obdobie dlhšie, než pri tradičných voľbách, ale aj z dôvodu inflácie," uviedol Kostelanský. Rekord by však podľa neho mal nastať aj v sume investovaných súkromných financií, a to práve kvôli novovzniknutým subjektom, ktoré nemajú žiadne prostriedky. Napríklad strana Hlas bude musieť v súboji so Smerom, ktorého kampaň minulé obdobie stála takmer tri milióny eur, dobehnúť svojich konkurentov aj vo výške investovaných financií. 

Pre predvolebnú kampaň a najmä jej financovanie platia pravidlá. Každá strana môže minúť maximálne tri milióny eur. Po každých voľbách sa ale objavia podozrenia, že niektorí sa snažia tento limit obísť. V roku 2020 minuli najviaczdrojov strany Smer, Za ľudí či koalícia PS Spolu. Smer sa pri tom len veľmi tesne zmestil do tohto limitu. "Najčastejšou praktikou, ako by sa dal volebný limit obísť, je zahmlenie kampane. Strany to zväčša robia tak, že presunú prostriedky z transparentného účtu do prostredia agentúr, a verejnosť potom už nevidí, ako sa s nimi nakladá," vysvetlil Kostelanský.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok