Zlato v slalome Shiffrinovej, 7. Zuzulová nebola spokojná

TASR
16.2.2013 20:41

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila v sobotňajšom slalome na MS v alpských disciplínach v Schladmingu siedme miesto. Za víťaznou 17-ročnou Mikaelou Shiffrinovou z USA zaostala o 1 sekundu a 33 stotín. Striebornú medailu získala na radosť domácich fanúšikov Rakúšanka Michaela Kirchgasserová, ktorá na Američanku stratila 22 stotín, bronz si vybojovala líderka po 1. kole Švédka Frida Hansdotterová (+0,26).

Zlato v slalome Shiffrinovej, 7. Zuzulová nebola spokojná
SITA

Okrem Zuzulovej sa postavili na štart pretekov aj ďalšie tri Slovenky. Petra Vlhová spadla hneď na vrchu a prvé kolo nedokončila, Jana Gantnerová sa po 35. priečke v úvodnom kole dokázala v tom druhom posunúť na 32. miesto (+6,62). Barbora Lukáčová skončila na 42. pozícii (+11,82).

"Nemôžem byť spokojná, ale taký je športový život. Na jednej strane som rada, že som dosiahla najlepší výsledok mojej kariéry na MS, na druhej strane to mohlo byť lepšie. Ťažko povedať, v čom to bolo, vlastne to celé nebolo podľa mojich predstáv. Neboli to zďaleka najlepšie jazdy môjho života a preto je výsledok taký, aký je," povedala pre TASR Velez-Zuzulová.

Skúsenú 28-ročnú slalomárku neprekvapilo, ako si počínala jej o 11 rokov mladšia súperka, ktorá opäť dokázala skorigovať chybu a vyhrať: "Dokáže tieto situácie zvládať a je to aj tým, že má okolo seba tím ľudí, aký nemá asi nikto. Navyše je rodená lyžiarka, pochádza z lyžiarskeho strediska."

Rodáčka z Vailu, dejiska nasledujúcich MS 2015, k trom slalomovým víťazstvám vo Svetovom pohári pridala pri svojej premiére na MS aj titul svetovej šampiónky. Supertalentovaná Američanka sa stala vo veku 17 rokov a 340 dní treťou najmladšou slalomovou majsterkou sveta v histórii, ako mladšie získali zlato na MS iba Britka Esme MacKinnonová v roku 1931 a Hanni Wenzelová z Lichtenštajnska v roku 1974.

Shiffrinová je navyše ôsmou najmladšou víťazkou ktorejkoľvek disciplíny na MS. "Ešte si to veľmi neuvedomujem a ani netuším, či niekedy pochopím, čo som vlastne dokázala. Už v prvom kole som predviedla solídny výkon, no nedokázala som využiť celý svoj potenciál, mala som ťažké nohy. V druhom kole mi však zafungovali oveľa lepšie. Pred pretekmi som bola trochu nervózna, nechce sa mi veriť, že mám titul...," povedala pre ORF kométa sezóny, ktorá vo Svetovom pohári vedie aj priebežné poradie disciplíny.

Aj pre 27-ročnú Kirchgasserovú to bola prvá individuálna medaila z majstrovstiev sveta, doteraz mala v zbierke iba tri kovy z tímových súťaží. "Som nesmierne šťastná, že mi to konečne vyšlo. V druhom kole som totálne zariskovala a bola som za to odmenená. Keď sa spúšťali na svah posledné pretekárky, som si v cieli v duchu hovorila, nech nie som opäť štvrtá," prezradila pre agentúru APA domáca reprezentantka. Útok na štvrtú medailu v Schladmingu nevyšiel Slovinke Tine Mazeovej, suverénna líderka celkovej klasifikácie SP sa musela tentoraz uspokojiť s piatym miestom. Obhajkyňa titulu Marlies Schildová pri svojom návrate na biele svahy po dvojmesačnej prestávke zapríčinenej vážnym zranením kolena obsadila deviatu priečku.

Zuzulová so štartovým číslom 4 predviedla v úvodnom kole výkon bez výrazných chýb, no rovnako ako Mazeovej jej chýbala potrebná razancia. Najviac času stratila v plochej predcieľovej pasáži, do ktorej si nedokázala preniesť rýchlosť zo strednej strmej časti. Odstup 80 stotín od vedúcej Švédky znížil jej šance na medailový úspech, predovšetkým preto, že pred ňou boli s pomerne jasnými odstupmi najambicióznejšie a najlepšie slalomárky súčasnosti.

V druhom kole Zuzulová predviedla opäť technicky čistú jazdu, no znovu jej chýbala ľahkosť či dravosť. V cieli sa zaradila o 27 stotín za priebežne vedúcu Mariu Pietiläovú-Holmnerovú zo Švédska. Keďže zo zvyšnej šestice pretekárok vypadla Nemka Maria Höflová-Rieschová, udržala si slovenská lyžiarka v konečnom zúčtovaní siedmu priečku z 1. kola. Dosiahla tak svoje najlepšie umiestnenie na MS, v Aare 2007 skončila v superkombinácii deviata, v slalome bolo doteraz jej najlepším výsledkom 10. miesto z Garmisch-Partenkirchenu spred dvoch rokov.

Prvé kolo, ktoré bolo viac ako inokedy kľúčom k celkovému úspechu, nevyšlo ani ostatným Slovenkám. "Nie som spokojná, lebo hneď v úvodnej časti som urobila chybu po prvej dvojbráne, dostala som sa do záklonu. A potom tú strminku som išla tiež pod bránou, na rovine som sa zase dostala na vnútornú lyžu. To ma značne zbrzdilo a preto vôbec nie som spokojná s vystúpením. Na trať sa vyhovárať nemôžem, aj keď tam samozrejme boli ryhy. Za môj odstup môžu technické chyby. Navyše sa stali hneď na začiatku a to potom človeka rozhodí, lebo vie, že musí doháňať," konštatovala pre TASR Barbora Lukáčová .

Spolu s Petrou Vlhovou v predolympijskej sezóne rozbehli kampaň "Soči 2014 - Spoločná cesta k úspechu". Majstrovstvá sveta sú vrcholným podujatím s prakticky rovnakou štruktúrou a veľmi podobnou atmosférou. Je to obrovská skúsenosť a v prípade elektrizujúcej atmosféry Schladmingu nebolo v 2. kole čo stratiť: "Jednoznačne hop alebo trop, naplno. Nakoľko prvé kolo nedopadlo dobre, asi budem mať čo robiť, ak sa budem chcieť priblížiť k môjmu najsmelšiemu cieľu, teda do dvadsiateho miesta." Pravda, v 2. kole sa už zázraky spraviť nedali a preto hoci si druhé dva Slovenky polepšili, celkovo zaostali za vlastnými očakávaniami. Ani Jana Gantnerová nežiarila nadšením: "Trápila som sa do poslednej brány. Vyzeralo to ľadové, ale na tej rovnej časti sa to dosť rozbilo. Mrzí ma, že som sa nezmestila do prvej tridsiatky. Je to navyše také divné, že sa človek postaví na štart a dole už pomaly rozdávajú medaily."

Napokon bola ale práve Gantnerová spokojná aspoň s druhou jazdou: "Bolo to podstatne lepšie. Užívala som si to a musím povedať, že som sa riadne odviazala. Bola tam menšia chybička, žiaľ na rovinke, kde to najviac stojí čas. Ale ináč som spokojná, išla som na úrovni slalomu zo superkombinácie."

Výsledky slalomu na MS v Schladmingu:
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:39,85 min. (50,59-49,26), 2. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +0,22 s (50,96-49,11), 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,26 (50,41-49,70), 4. Tanja Poutiainenová (Fín.) +0,61, 5. Tina Mazeová (Slovin.) +0,76, 6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +1,06, 7. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +1,33 (51,21-49,97), 8. Šárka Záhrobská (ČR) +1,37, 9. Marlies Schildová +1,58, 10. Kathrin Zettelová (obe Rak.) +1,67, ... , 32. Jana GANTNEROVÁ +6,62 (54,52-51,95), ...42. Barbora LUKÁČOVÁ +11,82 (57,03-54,64), ... Petra VLHOVÁ (SR) vypadla v 1. kole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok