Ekonomická nálada je najvyššia za desať mesiacov. Najviac si polepšilo stavebníctvo a priemysel

ta3/TASR
27.4.2023 09:31

Ekonomická nálada na Slovensku bola v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu výrazne optimistickejšia. Pri medzimesačnom raste o osem bodov dosiahol sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu úroveň 98,4 bodu, čo je najviac od júna minulého roka.

Počet pracujúcich vlani vzrástol o vyše 40-tisíc ľudí. Najviac pracovníkov pribudlo v stavebníctve
TASR - Miroslav Košírer

Vo štvrtok o tom informoval Štatistický úrad SR. Hodnota indikátora IES ale naďalej zaostávala za rovnakým obdobím minulého roku o 4,7 bodu a za dlhodobým priemerom zaostávala o 3,6 bodu. 

Ekonomická nálada sa meria piatimi čiastkovými indikátormi, ktoré vyjadrujú očakávania a dôveru podnikateľov v štyroch odvetviach, a to v priemysle, stavebníctve, obchode a v službách a u spotrebiteľov. Čiastkové indikátory sa pohybujú na stupnici od -100 bodov, ktorá značí maximálne pesimistické odpovede až do +100 bodov.

Najvýraznejší medzimesačný rast zaznamenali podnikatelia v stavebníctve a priemysle. Optimizmus vládol aj medzi podnikateľmi v obchode a službách. Dôvera spotrebiteľov v priaznivejší vývoj slovenskej ekonomiky sa v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšila vo všetkých štyroch zložkách jej indikátora.

Indikátor dôvery

Indikátor dôvery v priemysle v apríli rástol najrýchlejšie za posledné dva roky, a to o 10 bodov na hodnotu 3,7. Po desiatich mesiacoch tak pozitívne hodnotenia respondentov prevýšili tie negatívne. Priaznivý vývoj indikátora ovplyvnili optimistickejšie hodnotenia všetkých troch ukazovateľov. Zvýšenie objednávok bolo zaznamenané hlavne v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií, najväčší pokles stavu zásob uviedli podnikatelia v chemickom priemysle. Najväčšími optimistami v očakávanej priemyselnej produkcii boli respondenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a elektrických zariadení. 

Indikátor dôvery v službách v apríli medzimesačne vzrástol o päť bodov na hodnotu štyri. Nárast bol zaznamenaný v očakávanom dopyte a v podnikateľskej situácii. Zvýšený dopyt predpokladajú podnikatelia najmä v umení, zábave a rekreácii a v informáciách a komunikácii. V podnikateľskej situácii za posledné tri mesiace zaznamenali zlepšenie ubytovacie a stravovacie služby.

V apríli opäť vzrástla aj dôvera spotrebiteľov, keď jej hodnota dosiahla najvyššiu úroveň za posledných 19 mesiacov. Indikátor spotrebiteľskej dôvery dosiahol -21,2, medzimesačne sa zvýšil o 8,9 bodu, čo bol najrýchlejší rast od apríla 2021. Nálada spotrebiteľov bola oproti predchádzajúcemu mesiacu optimistickejšia pri všetkých štyroch zložkách indikátora. Najviac vzrástla dôvera respondentov v priaznivejší vývoj nezamestnanosti a očakávanej celkovej hospodárskej situácie. Pozitívnejšie vnímali aj vývoj financií ich domácností, a to ako vývoj celkovej finančnej situácie, tak aj tvorbu úspor.

Indikátor dôvery v obchode v apríli vzrástol oproti marcu o 5,4 bodu na hodnotu 12,7. Respondenti pozitívne hodnotili trend podnikateľských aktivít a očakávajú nárast splnenia požiadaviek na dodávateľov, v oboch prípadoch najmä v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach. 

Sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 11,5 bodu na hodnotu 3, kladnú hodnotu tak dosiahol prvýkrát po takmer piatich rokoch. Podnikatelia priaznivejšie hodnotili najmä celkovú úroveň objednávok a očakávanú zamestnanosť. Tá sa zvýšila najmä vplyvom podnikov uskutočňujúcich inžinierske stavby. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok