Americká Snemovňa reprezentantov schválila navýšenie dlhového stropu, chce škrty

TA3 ČTK
27.4.2023 07:00

Americká Snemovňa reprezentantov v noci na štvrtok tesne schválila navýšenie dlhového stropu. Podmienila ho ale rozsiahlymi rozpočtovými škrtmi v nasledujúcich desiatich rokoch, čo podľa agentúry Reuters najskôr odmietne Senát.

Americkí republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov.
TASR/AP

Rovnako ako prezident Joe Biden totiž jeho demokratická väčšina požaduje zvýšenie dlhového stropu bez akýchkoľvek podmienok. Pokiaľ sa na navýšení nenájde zhoda, nebude si od leta americká vláda môcť požičiavať ďalšie peniaze, čo by ochromilo americké úrady a malo vážne dopady na svetovú ekonomiku. Pre návrh sa v republikánmi kontrolovanej dolnej komore parlamentu vyslovilo 217 zákonodarcov, proti ich bolo 215. Republikáni veria, že krokom donúti demokrata Bidena rokovať o škrtoch vo výdavkoch, ktoré považujú za potrebné. Biden ale návrh zákona odmieta. Biely dom v reakcii na hlasovanie v Snemovni reprezentantov uviedol, že návrh nemá žiadnu šancu stať sa zákonom, poškodil by podľa neho strednú triedu a pracujúce rodiny.

Aj podľa lídra demokratickej väčšiny v Senáte Chucka Schumera je návrh zákona už teraz "mŕtvy". Republikánska legislatíva podľa neho USA "len nebezpečne približuje" k historickej platobnej neschopnosti krajiny, ktorá by otriasla trhmi a ekonomikami po celom svete.

Ministerstvo financií odhaduje, že pokiaľ sa dlhový strop nenavýši, nebude schopné už v júni, alebo o niečo neskôr v lete platiť svoje záväzky. Vláda by tým tiež prišla o možnosť financovať sociálne programy a dôchodky, čo by podľa expertov malo veľmi vážne následky pre americkú aj svetovú ekonomiku. Podľa Bidena musia republikáni konať, aby sa predišlo platobnej neschopnosti.

O predĺženie financovania federálnych úradov sa v Spojených štátoch vedú politické bitky v posledných rokoch opakovane. V ich zatiaľ poslednom kole republikáni navrhujú navýšenie dlhového stropu o 1,5 bilióna dolárov a zároveň požadujú obmedzenie výdavkov v oblastiach sociálnej podpory a ochrany klímy. Demokrati chcú zvýšenie bez podmienok, rovnako ako tomu bolo trikrát za úradovania Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok