Ruské kultúrne centrum na Cypre poškodil požiar. Moskva to označila za teroristický útok

ta3 čtk
26.4.2023 23:42

Budovu ruského kultúrneho centra v cyperskej metropole Nikózia v stredu vážne poškodil požiar. Oheň sa hasičom podarilo zlikvidovať zhruba za dve hodiny, príčina požiaru sa vyšetruje, uviedol hovorca hasičov Andreas Kettis.

Ruské kultúrne centrum na Cypre poškodil požiar. Moskva to označila za teroristický útok
Twitter/Insider News

Budova slúži na výstavy a predstavenia, uviedla agentúra Reuters. Podľa ruského veľvyslanectva na Cypre pri nešťastí nikto nezomrel, uviedla agentúra TASS. Moskva incident označila za "teroristický útok".

Plamene sa v komplexe v obchodnom centre mesta objavili okolo poludnia, k nebu stúpal hustý čierny dym. Na mieste zasahovalo päť požiarnych vozidiel, v plameňoch bola celá strecha, uviedol server Kathimerini, ktorý zverejnil fotografie zo zásahu hasičov.

V zasiahnutom centre práve prebiehala rekonštrukcia, podľa svedkov z miesta bolo pred vypuknutím požiaru počuť veľkú ranu. Polícia okolie uzavrela. Požiar prerušil niekoľko káblov elektrického vedenia.

Ako napísala agentúra Reuters, centrum má podľa všetkého veľmi silné väzby na ruskú ambasádu na Cypre a je obľúbeným miestom pre výstavy umenia a divadelné predstavenia. Podľa Jevgenija Primakova, šéfa vládnej organizácie pre spoluprácu s krajanmi Rossotrudničestvo, stojí za požiarom "nekalé správanie".

"Kvalifikujeme to ako teroristický útok, pretože ide o útok na civilnú, pokojnú budovu, s jasným cieľom nespôsobiť len škody, ale zastrašiť ako našich zamestnancov, tak aj ľudí, ktorí do tohto kultúrneho centra chodia," uviedol Primakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok