Padla dohoda o vláde v Berlíne, koaličnú zmluvu podpísali konzervatívci a sociálni demokrati

TA3 ČTK
26.4.2023 12:48

Konzervatívna Kresťanskodemokratická únia (CDU) a sociálni demokrati (SPD) podpísali koaličnú zmluvu o spoločnej regionálnej vláde v Berlíne. Primátorom sa vo štvrtok stane konzervatívec Kai Wegner, ktorý nahradí sociálnu demokratku Franzisku Giffeyovú. Nová koalícia vzišla z februárových regionálnych volieb, ktoré boli súdom nariadeným opakovaním hlasovania z roku 2021.

Padla dohoda o vláde v Berlíne, koaličnú zmluvu podpísali konzervatívci a sociálni demokrati
TASR/AP

Koaličnú zmluvu v stredz podpísali Wegner s Giffeyovou, ktorí vedú krajinské pobočky svojich strán. Jadrom dokumentu, ktorý nesie názov To najlepšie pre Berlín, sú rozsiahla podpora ochrany klímy, reforma mestskej správy, investície do berlínskej polície a hasičov a tiež rýchla výstavba bytov. Wegnerovi na ceste do primátorského kresla teraz zostáva posledný krok, ktorým je zvolenie berlínskou Poslaneckou snemovou. 

Regionálni poslanci budú o novom primátorovi rozhodovať vo štvrtok. Berlínsky denník Der Tagesspiegel napísal, že zvolený nemusí byť hneď v prvom kole. Koaliční poslanci majú síce v snemovni 86 hlasov a potrebných je len 80, ale niektorí sociálni demokrati by sa mohli na protest proti podobe koalície v prvom kole voľby hlasovania zdržať. Také vyjadrenie nesúhlasu sa v minulosti už stalo.

SPD doteraz v Berlíne vládne spoločne so Zelenými a postkomunistickou Ľavicou. V opakovaných regionálnych voľbách 12. februára drvivo vyhrala CDU. Trojica strán pôvodnej koalície síce stratila značnú časť voličov, aj tak by si ale udržala väčšinu v snemovni. O udržanie súčasnej vlády otvorene usilovali Zelení aj postkomunisti, ktorí varovali, že možná koalícia SPD a CDU by pre metropolu znamenala krok späť. SPD pod vedením Giffeyovej ale nakoniec uprednostnila konzervatívcov.

Regionálne voľby sa v Berlíne opakovali, pretože tie riadne v septembri 2021 sprevádzali značné pochybenia. Berlínsky ústavný súd kvôli tomu vlani nariadil, že hlasovanie sa musí zopakovať. Pre novozvolených poslancov a tiež pre nastupujúci senát, ako sa regionálna vláda v metropole nazýva, opakované voľby znamenajú, že budú pokračovať v mandáte svojich predchodcov zvolených v roku 2021. Ďalšie riadne regionálne voľby sa preto nebudú konať o päť rokov, ale už v roku 2026. Wegner bude prvým konzervatívnym primátorom Berlína od roku 2001. Tým posledným bol Eberhard Diepgen, ktorý metropolu riadil desať rokov a ktorý v roku 2001 po predčasných voľbách skončil. Wegner bol tiež prvým lídrom CDU od roku 1999, ktorý stranu v Berlíne doviedol k víťazstvu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok