Afganské sily si nebudú môcť privolať vzdušnú podporu

TASR
16.2.2013 18:23

Afganský prezident Hámid Karzaj oznámil, že vydá dekrét zakazujúci afganským bezpečnostným silám žiadať medzinárodne jednotky o vzdušnú podporu. Uviedol to po tom, ako tento týždeň pri spoločnej operácii afganských zložiek a NATO prišlo v provincii Kunar o život 10 civilistov vrátane žien a detí, pripomenula agentúra AP.

Afganské sily si nebudú môcť privolať vzdušnú podporu
SITA

"Zajtra vydám dekrét, že žiadne afganské bezpečnostné sily, za žiadnych okolností, nemôžu žiadať lietadlá cudzincov, aby podnikli operácie voči našim domom a dedinám," vyhlásil Karzaj v prejave k mladým afganským dôstojníkom vo vojenskej akadémii v Kábule. Uviedol tiež, že jeho ľud nepotrebuje cudzích vojakov na ochranu krajiny a vyzval Američanmi vedené sily na rýchly odchod.

"My sme majiteľmi tohto územia, nie Američania," povedal Karzaj. "Našťastie už čoskoro odchádzajú," uviedol s odkazom na zahraničné jednotky rozmiestnené v krajine krátko po útokoch z 11. septembra 2001. Zahraničné sily bojovali proti al-Káide a Talibanu. "Na ochranu nášho územia nepotrebujeme cudzích vojakov. Moje územie budú chrániť títo mladí dôstojníci," dodal afganský prezident.

Vzťahy medzi Karzajom a Washingtonom ochladli počas desaťročia vojenskej kampane, keď Kábul hnevali civilné obete a USA sa sťažovali na rozsiahlu korupciu. Mnoho Afgancov sa však obáva, že rýchle sťahovanie destabilizuje krajinu, ktorá stále bojuje vo vojne proti povstalcom. Veľa obyvateľov sa obáva, že takmer 352-tisícová afganská armáda a polícia nie sú pripravené starať sa o bezpečnosť.

Americký prezident Barack Obama v utorok v Kongrese v prejave o stave Únie uviedol, že prvých 34.000 amerických vojakov odíde domov v priebehu roka a ďalší v roku 2014 - vtedy opustia Afganistan všetky zahraničné bojové zložky. Prezident však nepovedal, ktorí americkí príslušníci zostanú v krajine aj po roku 2014, aby pomáhali afganským silám s poradenstvom a výcvikom a tiež s bojom proti al-Káide i ďalším extrémistickým skupinám.

Afganské povstalecké hnutie Taliban odmietlo ako nedostatočné oznámenie prezidenta Obamu o plánovanom stiahnutí 34.000 amerických vojakov z Afganistanu do jedného roka. Taliban zopakoval svoju požiadavku na okamžitý odchod všetkých zahraničných vojakov z krajiny a nezasahovanie veľmocí do vnútorných záležitostí Afganistanu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok