Uväznený ruský opozičný politik Navaľnyj čelí novému obvineniu z terorizmu, hrozí mu vojenský súd

TA3 ČTK
26.4.2023 10:24

Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v stredu na súde uviedol, že úrady ho novo stíhajú okrem extrémizmu aj za terorizmus a že podľa vyšetrovateľa stane pred vojenským súdom. Najvýraznejší ruský odporca prezidenta Vladimira Putina počíta s odsúdením na desiatky rokov, možno doživotie.

"Vyšetrovateľ mi oznámil, že proti mne spustil nový prípad (podľa paragrafu) o terorizme a že ma bude súdiť vojenský súd," povedal Navaľnyj podľa spravodajcu agentúry TASS v súdnej sieni. "V jednom prípade mi hrozí 30 rokov, v ďalšom doživotie," dodal Navaľnyj podľa serveru Meduza.

Moskovský súd posudzoval žiadosť vyšetrovateľov o obmedzenie doby, počas ktorej sa Navaľnyj a jeho obhajoba môžu zoznamovať s vyšetrovacím spisom v prípade jeho obvinenia z extrémizmu. Sudkyňa po siedmich minútach z ďalšieho rokovania na žiadosť vyšetrovateľa vylúčila verejnosť, a teda aj novinárov. 

Navaľnyj bol uväznený v januári 2021 hneď po návrate z Nemecka, kde sa liečil z otravy bojovou látkou novičok. Oponent režimu obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že ho otrávili na jeho rozkaz. Kremeľ obvinenia odmieta a popiera, že by k nejakej otrave došlo. Kvôli liečbe v Berlíne nesplnil Navaľnyj podmienky predchádzajúceho podmieneného odsúdenia, a bol uväznený. Vlani bol odsúdený za údajný podvod pri zbierke peňazí na svoju volebnú kampaň, hoci vedel, že ho úrady k voľbám nepustia. Navaľnyj pokladá súdne procesy za politické, vedené na pokyn z Kremľa, ktorý sa ho snaží umlčať.

Navaľného organizáciu, Fond boja proti korupcii, úrady zakázali ako extrémistickú. Vyšetrovateľ v stredu na súde vypovedal, že v súvislosti s jeho stíhaním za extrémizmus vyhlásili úrady medzinárodné pátranie po 11 opozičníkových spolupracovníkoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok