Juhoafrická republika nevystúpi z Medzinárodného trestného súdu, opravila sa prezidentská kancelária

TA3 ČTK
26.4.2023 07:04

Juhoafrická republika nevystúpi z Medzinárodného trestného súdu. Uviedla to v noci na stredu kancelária juhoafrického prezidenta a poprela tak predchádzajúce opačné tvrdenie, ktoré označilo za chybu v komunikácii vládnucej strany Africký národný kongres.

Juhoafrická republika nevystúpi z Medzinárodného trestného súdu, opravila sa prezidentská kancelária
Twitter/NTV Kenya

"Prezidentská kancelária chce vyjasniť skutočnosť, že Juhoafrická republika zostáva signatárom Rímskeho štatútu. Toto vyjasnenie nadväzuje na chybnú poznámku na tlačovej konferencii ANC," uviedla kancelária juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosa. V utorok prezident tvrdil, že ANC požiadal o vystúpenie z ICC.

V marci vydal ICC zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina v súvislosti s únosmi ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska. JAR patrí medzi viac ako 120 štátov, ktoré majú povinnosť zadržať po vstupe na svoje územie každého, na koho bol vydaný zatykač ICC. 

Putin sa má v JAR v auguste zúčastniť summitu hospodárskeho zoskupenia BRICS. JAR má s Ruskom, tradičným spojencom ANC, dlhodobo blízke vzťahy. K ruskej invázii na Ukrajinu zaujal Johannesburg neutrálne stanovisko a odmietol výzvy Západu, aby odsúdil kroky Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok