Fico zvoláva mimoriadnu schôdzu parlamentu k cenám potravín: Treba rokovať o dôležitých návrhoch zákonov

ta3 TASR
25.4.2023 15:08

Opozičná strana Smer-SD plánuje zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorá by sa mala venovať zdražovaniu potravín. Strana už na zvolanie schôdze zozbierala potrebný počet podpisov, informoval predseda Smeru-SD Robert Fico. Okrem poslancov za Smer-SD návrh podporili aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu.

TR
TASR/Jakub Kotian

"Keďže Národná rada má rokovať o takmer 200 bodoch, počnúc mačkami, psami a neviem čím všetkým a dôležité návrhy zákonov by buď vôbec neboli prerokované, alebo by sa dostali na rad až niekedy na konci mája, tak sme sa rozhodli využiť inštitút mimoriadnej schôdze Národnej rady," povedal Fico. Návrh doručili do podateľne Národnej rady SR. 

Na programe mimoriadnej schôdze by mali byť podľa Fica návrhy, ktoré sa zaoberajú cenovou legislatívou a tiež návrh zákona, ktorý by odpustil prvovýrobcom na pol roka odvody za zamestnancov. Tak by zamestnávatelia ušetrili okolo 25 % personálnych nákladov. "Náklady pokiaľ ide o štátny rozpočet nie sú veľké, je to okolo 30–39 miliónov eur," dodal Fico.  

Návrhy podľa šéfa Smeru-SD vznikli ako výsledok odbornej aj politickej diskusie medzi predstaviteľmi strany a predstaviteľov prvovýrobcov, potravinárov a obchodníkov. Na stretnutí bol prítomný aj predseda pôdohospodárskeho výboru parlamentu Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Fico avizoval, že súčasťou návrhu je aj požiadavka na vládu, aby k týmto poslaneckým návrhom predložila návrhy na skrátené legislatívne konanie. 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) potvrdil, že je o zámeroch Smeru-SD informovaný. "Myslím, že to podajú dnes, tým pádom to zaradím pred májovou schôdzou a pôjde to (budúci) utorok," uviedol Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok