Tak takto?!: Pomoc pre gastropodniky prišla od štátu neskoro. Ich dlhy sa zväčšujú, tvrdí odborník

ta3/Patrik Mindžák
25.4.2023 14:14

Gastro sektor a turizmus majú za sebou tretí ťažký a komplikovaný rok. Po dvoch rokoch pandémie covidu sa už niekoľko mesiacov pasujú s vysokými cenami energií a potravín. Pomôcť im mala dlho žiadaná nižšia DPH. Je na tom gastro lepšie? Čo ešte podnikateľov trápi? V relácii Tak takto?! o tom porozprával zástupca malých podnikateľov v gastronómii a turizme Oto Kóňa.

20230425_tak_takto_rozhovor_244_3.jpg
TA3

"Finančne stabilné prevádzky sú zadlžené. Dépehačka prišla v poslednom momente, aby tu neskolaboval celý sektor," povedal Kóňa. Dopomohlo to k tomu, že sa zvyšné financie dávajú zamestnancom vo forme mzdy. Síce je to pozitívne a v gastre to oceňujú, "prišlo to však neskoro". Ak by pomoc prišla na začiatku pandémie, "nekrachuje teraz toľko prevádzok".

Keď mal porovnať pandémiu a súčasnú situáciu, reagoval, že je to ťažké porovnať: "Ťaháte si z pandémie dlhy a dúfate, že ich aspoň budete môcť vyrovnať, to sa nekoná a v zásade si ich ešte zväčšujete."

Za arogantné, hlúpe a nemiestne považuje vyjadrenia "ľudí, ktorých sme si zvolili" o daňových poplatníkoch, "vďaka ktorým môžu realizovať nejaké svoje vízie". Odporúča vziať si príklad zo zahraničia, nápomocní im budú aj oni z gastra, avizoval Kóňa.

"Veľmi veľa podnikateľov skrachovalo, viac ako počas pandémie. Začínajú však nové. Ak má niekto dobrý nápad, tak teraz je v gastre vhodný čas na začiatok podnikania," dodal Kóňa.

Celú reláciu Tak takto?! s Otom Kóňom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok