Vlak prichádzajúci z Ukrajiny vykazoval zvýšenú radiáciu

TASR
16.2.2013 15:41

Colníci Colného úradu (CÚ) Michalovce na železničnom hraničnom priechode Maťovské Vojkovce zaznamenali dnes o 8.00 h radiačný alarm pri vstupe nákladnej vlakovej súpravy smerujúcej z Ukrajiny na Slovensko. TASR o tom informovala Klára Baloghová z CÚ v Michalovciach.

Vlak prichádzajúci z Ukrajiny vykazoval zvýšenú radiáciu
SITA

„Pri vstupe vlakovej súpravy s aglomerovanou železnou rudou smerujúcou z krivorožského železorudného kombinátu pre železiarne na Slovensku, stacionárny radiačný systém na colnom hraničnom priechode v Maťovských Vojkovciach signalizoval radiačný alarm pri prvom vagóne súpravy,“ spresnila Baloghová.

Colníci odborného útvaru – oddelenia špeciálnych technológií následne vykonali kontrolné merania ručným detekčným prístrojom, ktorý identifikoval zdroj radiácie a potvrdil zvýšené hodnoty gama žiarenia u tohto vagóna. „Zdrojom zvýšenej radiácie bolo Rádium 226 v stĺpiku bočnice tohto jedného železničného vagóna,“ doplnila.

Baloghová tiež uviedla, že sa nejedná o štiepnu jadrovú látku, ale že ide o prvok, ktorý je zdrojom prirodzenej radiácie. S prirodzenou radiáciou sa môžeme stretnúť aj bežne v prírode napríklad pri stavebných materiáloch, niektorých druhoch lesného ovocia alebo banánoch, takáto radiácia sa vyskytuje takzvane v pozadí.


„Colníci v tomto prípade namerali takmer dvadsaťnásobne zvýšené hodnoty radiácie. Táto dávka samostatne neznamenala akútne nebezpečenstvo ohrozenia zdravia, ale je potrebné si uvedomiť, že colníci, a to nielen v Maťovciach, ale na celom úseku shengenskej hranice dôsledným vykonávaním colných kontrol tovaru, osôb a dopravných prostriedkov chránia bezpečnosť a zdravie obyvateľstva,“ zdôraznila Baloghová.


O tejto mimoriadnej udalosti boli ihneď informované aj príslušné orgány s pôsobnosťou v oblasti ochrany zdravia pred ionizujúcim žiarením a Železnice SR. Kontaminovaný vagón bol na železničnej stanici Maťovce pod colným dohľadom oddelený od vlakovej súpravy a presunutý na vyhradené izolované miesto na určenej koľaji s vyznačením bezpečného pásma.


„V súlade s rozhodnutím hygienika Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja – Oddelenia ochrany zdravia pred ionizujúcim žiarením, bolo rozhodnuté o vrátení kontaminovaného vagóna na územie Ukrajiny. Vagón následne opustil územie Slovenskej republiky o 13.55 h,“ uzavrela Baloghová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok