Z prehliadok a veľtrhov putujú na front. Rusko nasadilo na Ukrajine tanky T-14 Armata

ta3 čtk
25.4.2023 10:25

Ruské vojská začali vo vojne proti Ukrajine používať najnovšie tanky T-14 Armata, ktoré Rusko až doteraz iba predvádzalo na zbrojných veľtrhoch a májových prehliadkach na moskovskom Červenom námestí.

Z prehliadok a veľtrhov putujú na front. Rusko nasadilo na Ukrajine tanky T-14 Armata
TASR/AP

Tanky T-14 ale ruskí vojaci používajú len na ostreľovanie ukrajinských pozícií, nie na priamy útok, uviedla štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Počet nasadených strojov upresnený nebol. Správu potom prevzali aj ďalšie ruské médiá.

"Ruské vojská začali používať najnovšie tanky Armata na ostreľovanie ukrajinských pozícií. Do priamych útokov neboli doteraz nasadené," povedal zdroj. Dodal, že tanky boli pre ukrajinské bojisko vybavené dodatočnou ochranou bokov pred protitankovou muníciou a že posádky prechádzali od konca minulého roka zlaďovacím výcvikom na cvičiskách na okupovanom východe Ukrajiny.

Tank T-14 Armata sa vyznačuje bezposádkovou vežou s kanónom kalibru 125 milimetrov, z ktorého je možné odpaľovať aj riadené protitankové strely s doletom až osem kilometrov. Trojčlenná posádka pracuje v opancerovanej "kapsuli" v prednej časti tanku, ktorý je chránený aj dynamickým pancierom a systémom aktívnej obrany. Nie je jasné, koľko týchto tankov zatiaľ ruská armáda skutočne zaradila do výzbroje. Zbrojovka Uralvagonzavod sa v roku 2021 chystala dodať dve desiatky týchto strojov, pripomenula predtým RIA Novosti.

Rusko doteraz na Ukrajine používalo tanky T-72, T-80 a T-90, v poslednej dobe však - pravdepodobne kvôli vysokým stratám - nasadilo aj zastarané tanky T-62 a médiá referovali, že zo skladov na Ďalekom východe sa prepravujú na západ aj ešte staršie tanky T-54 a T-55. Do ukrajinskej výzbroje sa naopak dostali moderné západné tanky Leopard 2 nemeckej výroby a britský Challenger 2. Prisľúbené má Kyjev aj americké tanky Abrams.

Tanky T-14 Armata podľa tvrdenia Moskvy prekonávajú všetky západné zbrane. Ich delá sú ovládateľné na diaľku a posádka je mimoriadne dobre chránená. Musí sa ale spoliehať na zložité elektronické a optické systémy. Technickú zaostalosť v týchto odvetviach ale Rusko až donedávna riešilo dovozom. Tanky T-14 predviedla ruská armáda prvýkrát na prehliadke v Moskve v roku 2015. Pri generálnej skúške prehliadky jeden z tankov prestal fungovať. Na rovnakej platforme ako Armata vzniká aj bojové vozidlo pechoty, samohybné delo a obrnený transportér.

Ukrajinská agentúra Unian pripomenula, že britská vojenská rozviedka už v januári avizovala, že Rusko by mohlo z propagandistických dôvodov presunúť na Ukrajinu svoje nové tanky T-14 Armata. Výroba týchto strojov sa podľa ukrajinskej rozviedky zastavila kvôli sankciám, ktoré postihli dovoz súčiastok. Podľa ukrajinského experta Oleksandra Kovalenka je nový tank poruchový a jeho vývoj doteraz nebol dotiahnutý do konca, a tak sa hodí zatiaľ len na prehliadky, kde si ale aj tak z času na čas urobí hanbu.

Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že ukrajinskí vojaci od začiatku vojny zničili alebo ukoristili 3688 ruských tankov. Toto tvrdenie nie je možné vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok