Úmrtnosť na Slovensku klesla. Je nižšia ako pred pandémiou

ta3 TASR
25.4.2023 09:27

Na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka zomrelo 14-tisíc ľudí. Úmrtnosť medziročne klesla o 16,7 percenta. Bola tiež nižšia ako v období pred pandémiou. Najčastejšou príčinou smrti boli choroby obehovej sústavy. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Úmrtnosť na Slovensku klesla. Je nižšia ako pred pandémiou
TASR/AP

"Počet zomretých za prvé tri mesiace tohto roka klesol medziročne dvojciferným tempom vo všetkých krajoch Slovenska. Zároveň vo všetkých ôsmich krajoch bol počet zomretých nižší aj v porovnaní s priemerom pred pandémiou," skonštatovala hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

Situácia sa medziročne najvýraznejšie zlepšila v Trenčianskom a Žilinskom kraji. Najvyššiu podúmrtnosť v porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou mali Žilinský (9,4 %) a Nitriansky kraj (9,3 percenta). 

Najhoršia situácia bola v Banskobystrickom kraji, kde miera úmrtnosti predstavovala hodnotu 1 215 zomretých na 100-tisíc obyvateľov.

Najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby obehového systému (6 621 úmrtí), nasledovali nádory (3 205). Medzi päticou najčastejších príčin boli tiež choroby dýchacej sústavy (1 381), tráviacej sústavy (734) a vonkajšie príčiny úmrtí (602). Na následky ochorenia COVID-19 zomrelo v prvom štvrťroku tohto roka 230 osôb, bolo ôsmou najčastejšou príčinou.

Najviac úmrtí bolo u osôb nad 65 rokov (11 109). "Ich počet bol mierne, o necelé jedno percento, nižší ako päťročný priemer pred pandémiou a o 16 percent nižší ako vlani," priblížila Morháčová.

V skupine mladších seniorov (od 65 do 74 rokov) zaznamenal ŠÚ SR nadúmrtnosť - počet zomretých o sedem percent prevyšoval predpandemický priemer. "Výrazne najhoršie parametre úmrtnosti sa prejavovali v kategórii mladších seniorov počas celého obdobia pandémie. Počty zomretých mladších seniorov v mesiacoch vrcholnej úmrtnosti prevyšovali priemerné hodnoty viac ako dvojnásobne," dodala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok