NHL: New Jersey s Tatarom zvíťazilo nad Rangers, vyrovnalo sériu. Tampa podľahla Torontu

ta3 tasr
25.4.2023 06:40

Hokejisti New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom zvíťazili vo štvrtom zápase 1. kola play off NHL na ľade New Yorku Rangers 3:1 a vyrovnali stav série na 2:2. Slovenský útočník odohral 14:07 min. Tampa Bay bez zraneného obrancu Erika Černáka podľahla doma Torontu 4:5 po predĺžení a v sérii prehráva 1:3 na zápasy.

NHL: New Jersey s Tatarom zvíťazilo nad Rangers, vyrovnalo sériu. Tampa podľahla Torontu
TASR/AP

New Jersey uspelo aj v druhom dueli na ľade Rangers, Jonas Siegenthaler si pripísal na konto gól a asistenciu. V bránke domácich dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Igor Šesťorkin, ktorý vykryl 20 striel. Duel v Madison Square Garden rozhodol švajčiarsky obranca Siegenthaler svojím prvým gólom v kariére v play off na 2:1 v 49. minúte po spolupráci s krajanom Nicom Hischierom.

"Skvele ma našiel, ja som skúsil vystreliť a padlo to tam," tešil sa Siegenthaler, pre ktorého to boli prvé body v jeho 14. dueli vo vyraďovačke. Do prázdnej bránky potom pridal poistku Ondřej Palát. Brankár Akira Schmid predviedol 22 úspešných zákrokov a je druhý brankár v histórii New Jersey, ktorý vychytal víťazstvo v oboch svojich prvých dvoch štartoch v play off po Chrisovi Terrerim v roku 1990. 

"Hráči predo mnou mi život uľahčili skvelou defenzívou, v dvoch dueloch vonku odrobili skvelú prácu," pochválil spoluhráčov Schmid, ktorý po prvých dvoch dueloch série nahradil v bránke Vítka Vaněčka. Piaty zápas je na programe v noci na piatok na ľade New Jersey.  

Hrozivá bilancia v predĺžení

Toronto v 49. minúte prehrávalo na ľade Tampy 1:4, no aj vďaka dvom gólom Austona Matthewsa si vynútilo predĺženie, v ktorom rozhodol v presilovke Alexander Kerfoot v 65. minúte. Maple Leafs sú tak iba krok od postupu do semifinále Východnej konferencie. 

"To je presne to, o čom snívate - dať gól v predĺžení zápasu v play off," smial sa po víťaznom stretnutí Kerfoot. "Hoci sme po dvoch tretinách prehrávali o tri góly, stále sme si verili. V tretej sme na nich vybehli a naše opory zariadili predĺženie." Za Maple Leafs mal tri asistencie William Nylander, brankár Iľja Samsonov vykryl 27 striel. Domácim napokon nepomohli ani dva zásahy Alexa Killorna. 

"Všetko hralo v náš prospech, ale v závere rozhodli špeciálne tímy. Súper dal dva góly v presilovkách. my sme svoje šance na začiatku tretej tretiny nevyužili. Ak by sa tak stalo, bol by to úplne iný príbeh," zhodnotil kouč Tampy Jon Cooper. O trojgólový náskok jeho tím prišiel definitívne v čase 56:04, keď Morgan Rielly vyrovnal na 4:4. 

Pred ním dosiahol dva góly v tretej tretine Matthews: "Svoje tempo sme našli až niekedy v polovici druhej tretiny a napriek tomu, že sme mali trojgólové manko, naše nastavenie bolo stále si veriť." Tampa má od roku 2021 bilanciu v predĺženiach v play off výrazne negatívnu 1:8. Za bezgólového stavu v prvej tretine nevyužil domáci Brandon Hagel trestné strieľanie.  

Tretia výhra v rade

Winnipeg podľahol na domácom ľade Vegas 2:4 a v sérii prehráva 1:3. Beett Howden zaznamenal v drese Golden Knights dva presné zásahy: "Dať prvé góly v play off v kariére je pre mňa niečo špeciálne a vďaka chlapcom, že mi na pamiatku odložili puk." 

Shea Theodore a Chandler Stephenson si v drese hostí pripísali po dve asistencie. Vegas uspeli v sérii tretíkrát za sebou a postup môžu spečatiť v noci na piatok pred vlastnými fanúšikmi. Domácim nestačili ani gól a asistencia v podaní Blakea Wheelera. 

Winnipeg navyše prišiel už v prvej tretine o produktívneho centra Marka Scheifeleho, ktorý utrpel zranenie v hornej časti tela. "Uvidíme, ako na tom bude po vyšetreniach," uviedol kouč Jets Rick Bowness. Jeho náprotivok Bruce Cassidy netajil spokojnosť: "Prišli sme si sem po víťazstvo a dosiahli sme dve. Myslím si, že sme boli lepší tím ako domáci."

Makarov tvrdý hit

Hokejisti Seattlu zdolali Colorado 3:2 po predĺžení a vyrovnal stav série na 2:2. O triumfe Kraken rozhodol na konci 63. minúty Jordan Eberle v presilovej hre. "Nie sme v tejto sérii favorit a stále je pre nami veľa práce, aby sme niečo dokázali," uviedol pre zámorské médiá Eberle. 

Domáci viedli 2:0, no dvoma gólmi v druhej tretine vyrovnal skóre Mikko Rantanen. Ten má na konte v play off už päť gólov a je na čele tabuľky strelcov spolu s Leonom Draisaitlom a Chrisom Kreiderom. Domáci prestrieľali súpera jednoznačne 43:22 a napokon uspeli napriek tomu, že už v prvej tretine prišli pre zranenie o produktívneho útočníka Jareda McCanna po zásahu od obrancu Calea Makara. 

"Bol to neskorý hit, puk tam nebol. Zvyšok duelu sme museli hrať bez nášho 40-gólového strelca," sťažoval sa tréner Seattlu Dave Hakstol. Makar dostal najskôr za zákrok päťminútový trest, po zhodnotení videozáznamu mu ho arbitri zmenili na dvojminútový. McCann mal v základnej časti 70 bodov (40+30) v 79 stretnutiach. Piaty duel série je na programe v noci na štvrtok na ľade Colorada.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok