Ruský žoldnier, ktorý sa priznal k zabíjaniu detí na Ukrajine, bol odvedený na výsluch

ta3 čtk
24.4.2023 20:39

Bývalý veliteľ v radoch ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, ktorý verejne prehovoril o zločinoch, ktorých sa dopustil na Ukrajine, bol v Saratove na juhozápade Ruska predvedený na výsluch. V pondelok o tom s odvolaním sa na Vladimira Osečkina, zakladateľa ruskej mimovládnej organizácie Gulagu.net, informoval portál Meduza. Azamat Uldarov nedávno popísal, ako na Ukrajine zabíjal deti aj ďalších žoldnierov, ktorí sa odmietali podriadiť rozkazom.

Dvaja zajatí wagnerovci popísali hrôzy z frontu, zabitie im hrozilo z oboch strán
AP Photo/Libkos

Osečkin uviedol, že Uldarova zadržali pracovníci ministerstva vnútra a odviedli ho na výsluch k vyšetrovateľom. Pri vchode čakali štyria príslušníci Wagnerovej skupiny, udreli Uldarova do tváre a vyhrážali sa mu, že ho za jeho výpovede o šéfovi Wagnerovej skupiny Jevgenijovi Prigožinovi zabijú. Podľa Osečkina sa žoldnieri pokúšali "brániť spravodlivosti a obťažovať svedka vojnových zločinov a obeť". Vyzval ruský štát, aby podnikol kroky na Uldarovovu ochranu. Jeho právnik sa s ním zišiel, keď bol na polícii.

Organizácia Gulagu.net 17. apríla zverejnila rozhovor s Azamatom Uldarovom a Alexejom Savičevom, bývalými väzňami, ktorí sa nechali naverbovať Wagnerovou skupinou do bojov na Ukrajine a dostali milosť od ruského prezidenta Vladimira Putina. Popísali zabíjanie zajatcov i civilistov, vrátane detí, v ukrajinských mestách Bachmut a Soledar aj ďalších žoldnierov. 

Obaja vypovedali, že žoldnierom, ktorí budú hovoriť s novinármi, alebo prezradia informácie týkajúce sa aktivít v bojových zónach, sa Wagnerova skupina vyhráža smrťou. Meduza upozorňovala, že ich výpovede neboli potvrdené z iných zdrojov. Ani jeden z nich nepovedal, že ľutuje zločiny, ktorých sa dopustili, a Uldarov sa nechal počuť, že by sa rád vrátil na front a do boja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok