Zemiaky vám viac nesčernejú: Perfektné nápady, čo robiť, keď ich očistíte

TA3/zm
4.5.2023 16:00

Hneď, ako sa zemiaky ošúpu, začína sa proces oxidácie, a tak si túto surovinu radšej nepripravujeme pred varením príliš skoro. Sčerneniu zemiakov sa však dá zabrániť, stačí poznať zopár skvelých trikov.

Zemiaky vám viac nesčernejú: Perfektné nápady, čo robiť, keď ich očistíte
Freepik

Zmena farby zemiakov po ošúpaní im síce neuberá na chuti, ale na estetike určite áno. Nastane vtedy, keď zemiaky nespotrebujete hneď a zostanú pridlho na vzduchu. Takto však oxidácii zabránite.

Voda so soľou

Po očistení zemiakov by síce proces oxidácie spomalila aj obyčajná voda, ale ani tá neudrží prirodzenú žltú farbu tejto zeleniny dlho. Stačí však pridať soľ a je to hneď iná pesnička. Na liter vody potrebuje pol lyžičky soli a následne hrniec, alebo inú nádobu, v ktorej máte zemiaky, musíte prekryť potravinovou fóliou. Tá zabráni prísunu vzduchu o niečo lepšie ako bežná pokrievka.

Citrónová šťava

Bieliace účinky citrónovej šťavy sú dobre známe, využite tieto jej vlastnosti aj pri ošúpaných zemiakoch, ktoré sa nechystáte hneď spracovať do jedla. Šťava zriedená s vodou chuť obľúbenej prílohy nezmení, ale čo zmení je pH, takže sa vyhnete černeniu.

Horúce mlieko

Do tretice trik, ktorým sa vyhnete zmene farby zemiakov bez šupky. Dokonca tento nápad môžete využiť aj v prípade, že ste zemiaky strúhali a pripravovali ich napríklad na zemiakové placky alebo halušky. Zalejte ich vriacim mliekom. Keď sa budete chystať zemiaky spotrebovať, stačí ich len prepláchnuť v studenej vode a mlieko vyliať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok