Piloti pochybili pri riadení stroja, nedodržali pravidlá. Vyšetrovanie nehody pri Nových Zámkoch naďalej pokračuje

ta3 čtk
24.4.2023 16:43

Český pilot a druhý člen posádky malého lietadla, ktoré sa vlani v júni zrútilo na juhu Slovenska, pochybili pri riadení stroja a nedodržali ani ďalšie pravidlá. Vyplýva to zo záverov skúmania príčin nehody, ktorú neprežil slovenský člen posádky a pilot utrpel vážne zranenia. Polícia oznámila, že vyšetrovanie nehody doteraz ukončené nebolo.

Piloti pochybili pri riadení stroja, nedodržali pravidlá. Vyšetrovanie nehody pri Nových Zámkoch naďalej pokračuje
TASR/Polícia SR - Nitriansky kraj

Lietadlo v čase nehody podľa správy pravdepodobne riadil Slovák, ktorý mal pilotnú kvalifikáciu. Stroj pred pádom do kukuričného poľa len zhruba štyri kilometre od štartu z malého letiska Komoča pri meste Nové Zámky sa po nepovolenom manévri dostal do vývrtky, ktorú sa posádke nepodarilo vybrať.

Počas predvádzacieho letu plánovaného na 15 až 20 minút sa obaja členovia posádky striedali v riadení lietadla. Vyšetrovací úrad v správe napísal, že český pilot vykonával manévre, ktoré nie sú podľa letovej príručky povolené, a tieto manévre dovolil vykonávať aj klientovi. 

Vo funkcii veliteľa lietadla nebol na mieste v kabíne, ako to predpokladá manuál. Druhý člen posádky zase neprispôsobil riadenie svojim schopnostiam, vykonával ho v rozpore s príručkou a kolegovi neoznámil manévre, ktoré chce vykonať.

Jednomotorový stroj typu Tecnam P2002 Sierra MK II bol pri nehode zničený. Český pilot pri nehode utrpel početné poranenia. Hospitalizovaný bol na Slovensku a neskôr prevezený v stabilizovanom stave na ďalšiu liečbu do vlasti.

Policajná hovorkyňa Viktória Borloková uviedla, že vyšetrovanie nehody pokračuje. Polícia napríklad vypočula svedkov nehody aj poškodených.

Chyba pilota, po ktorej prešlo lietadlo do vývrtky a následne havarovalo, stála podľa vyšetrovateľov aj za predvlaňajšou nehodou iného malého českého lietadla na Slovensku. Pri tejto havárii zomrel slovenský pilot a obaja českí cestujúci. Tento rok vo februári ďalšiu nehodu aj malého motorového lietadla na západe Slovenska neprežili štyria ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok