Sberbank predstavila technológiu, ktorá má konkurovať ChatGPT. Prístup nebudú mať všetci

ta3 čtk
24.4.2023 13:18

Najväčšia ruská banková spoločnosť Sberbank v pondelok predstavila technológiu s názvom GigaChat, ktorá má konkurovať populárnemu chatovaciemu systému ChatGPT založenému na umelej inteligencii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sberbank 1140px (Twitter/uTraderEnglish)
Twitter/uTraderEnglish

GigaChat bude zatiaľ fungovať v testovacom móde a prístup k nemu budú mať iba vybraní používatelia. Sberbank tvrdí, že GigaChat je v ruskom jazyku schopný komunikovať inteligentnejšie ako konkurenčné zahraničné systémy.

Sberbank v posledných rokoch výrazne investuje do technológií, snaží sa tak znížil závislosť Ruska na dovoze. Táto snaha získala na dôležitosti, keď sa Rusko v dôsledku útoku na Ukrajinu stalo terčom rozsiahlych sankcií zo strany západných krajín.

Chatovací systém ChatGPT vyvinula spoločnosť OpenAI, ktorú podporuje americký softvérový gigant Microsoft. Firma svoj systém koncom minulého novembra zadarmo sprístupnila verejnosti. ChatGPT dokáže na základe jednoduchých otázok generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu. Na základe obrovského množstva dát sa podobne ako človek učí, ako odpovedať na podnety používateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok