Rekordná pomoc. Úrady dostali vyše 50-tisíc žiadostí o kompenzáciu cien energií, oznámil Hirman

ta3 čtk
24.4.2023 11:54

Podniky a ďalšie ekonomicky aktívne inštitúcie na Slovensku môžu požiadať o kompenzácie vysokých nákupných cien elektriny a zemného plynu aj za tohtoročný marec, povedal novinárom minister hospodárstva Karel Hirman. Zatiaľ nie je známe, či program čiastočných dotácií na energie hospodárskym subjektom bude v krajine pokračovať aj v druhom štvrťroku.

V najnovšom programe poskytovania kompenzácií cien energií mohli žiadatelia zatiaľ dostať dotáciu za tohtoročný január a február. Úrady podľa Hirmana dostali 56-tisíc žiadostí v hodnote 84 miliónov eur.

"Začíname vyplácať kompenzácie za mesiac marec. Predpokladáme, že mnoho firiem podá žiadosť za celý prvý štvrťrok. Tak rekordnú pomoc a za takých nebyrokratických podmienok tento štát nezažil," uviedol Hirman.

Slovenskí žiadatelia dostanú od štátu kompenzáciu 80 % rozdielu medzi zaplatenou cenou za energie a stanoveným stropom. Ten pri elektrickej energii činí 199 eur a pri plyne 99 eur za megawatthodinu. 

Kompenzácie sa vzťahujú iba na cenu energií, nie na sprievodné poplatky, ktoré odberatelia platia v účtoch za elektrinu či plyn. Sadzba týchto poplatkov podľa rozhodnutia vlády z minulého týždňa klesne od tohtoročného mája na úroveň vlaňajška.

Podobný program kompenzácií najmä pre menšie firmy slovenské ministerstvo hospodárstva malo aj vlani v decembri, vzťahoval sa na nákupy drahých energií v auguste a septembri 2022. Práve vlani v lete ceny energií na burzách vystúpili na rekordné hodnoty, než výraznejšie klesli.

Domácnostiam na Slovensku tento rok regulované ceny energií vďaka skorším opatreniam vlády stúpli výrazne menej, než by hrozilo pri plnom premietnutí vývoja trhových cien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok